Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čas zvyšovania platov. Tešiť sa môžu aj ďalší zamestnanci
Zdielať na

Čas zvyšovania platov. Tešiť sa môžu aj ďalší zamestnanci

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že platy nezvýšili iba zamestnancom Volkswagenu. V utorok odborári bratislavskej prímestskej autobusovej dopravy vyrokovali 21 percentné navýšenie platov vodičov. To by mali prísť do platnosti už od júla. Pri nich to ale nemusí skončiť.

"Dnes sme sa s odborármi a vedením dohodli, že im zvýšime plat o jedno euro, z 4,7 na 5,7 za hodinu. To predstavuje celkovo navýšenie platov o 21 percent," vyhlásil v utorok predseda bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Dôvody mali jasné, zdravá konkurencia núti pristúpiť k ráznym rozhodnutiam. "Nemohli sme konať inak, pretože magistrát mesta dáva vodičom omnoho viac a ak sme si ich chceli udržať, tak vedenie kraja použilo svoje rezervy, aby sa im platy dorovnali."

Polepšia si aj učitelia či lekári

Spokojnosť neskrývali ani vodiči. Niektorí si prilepšia aj o 200 eur k výplate, druhým to zas pomôže do dôchodku. Zvyšovanie platov sa aj vďaka nedávnemu štrajku v automobilke dostalo viac do popredia a odrazí sa v iných profesiách. Učitelia o platoch stále rokujú. Zatiaľ majú isté navýšenie od septembra 2018, 2019, 2020 a to 6 percentné. Garanciu každoročného zvyšovania platu k prvému januáru majú aj lekári v nemocniciach a to 1,25 až 2,3 násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. 

Zvyšovať sa bude ďalej

Za posledné roky zvýšili platy aj v automobilke KIA či v obchodnom reťazci Lidl. "V posledných rokoch došlo k nárastu platov aj v gastronómii a službách, teda tých nižšie platených pozíciach," povedal Róbert Chovanculiak, analytik Inštitútu ekonoických a spoločenských analýz (INESS). Podľa odborníkov by tento trend mal aj naďalej pokračovať. "Trend sa udrží, naše prognózy sú tri percentá ročne a mohlo by to vydržať zopár rokov. Dôvodom je, že ekonomike sa darí, to znamená nové pracovné miesta a zároveň nedostatok pracovných síl," pokračuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Severovýchod krajiny je ale stále ohrozený. Tam by rapídne zvyšovanie platov dokonca mohlo ekonomike viac ublížiť. Pretože ak zamestnávateľ málo zarobí, nemôže zaplatiť viac. Rast ekonomiky v týchto regiónoch je zatiaľ slabý. Ak sa ale trend zvyšovania platov udrží, generácia našich detí sa spokojnosti dočká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy