Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nestrihajte chlpatých psov, vyzývajú veterinári
Zdielať na

Nestrihajte chlpatých psov, vyzývajú veterinári

BRATISLAVA / Svet obletela fotografia sibírskeho huskyho, ktorú zverejnil istý mladík na sociálnej sieti Facebook. Husky bez srsti je rarita. Aj pre to fotografia púta pozornosť miliónov ľudí. Ale nie všetci sa z nej tešia.

Twitter

​Veterinári po celom svete dvíhajú varovný prst. Aj keď nás zasiahla prvá silná vlna horúčav, takýmto strihom môžete svojmu psovi viac ublížiť ako pomôcť. "Severské plemeno, srsť chráni pred arktickou zimou a naopak v lete pred prehriatím," vysvetľuje veterinár Milan Švihran. "Je to ako s izoláciou domu v zime nepustí zimu, v lete naopak aby bolo príjemne a rovnako je to aj u psov," hovorí veterinár Pavol Valašek. 

Ultrakrátky strih si v lete môžete dovoliť iba u psov, ktorí sa musia strihať pravidelne - napríklad yorkshere, maltézsky psík, alebo pudlíky. Ich srsť je totiž úplne iná a neplní tú dôležitú termoregulačnú funkciu.

Psom iných plemenien, napríklad zlatý retriever, naopak krátkym strihom môžete sami spôsobiť prehriatie. Tento obrázok zverejnil pred niekoľkými dňami člen facebookovej skupiny Psíčkari BA. Je to termosnímka, na ktorej jasne vidieť, že teplota tela psa v mieste, kde je vyholený dosahuje takmer 31 stupňov, zatiaľ čo v miestach, kde má hustú kožušinu, si dokáže udržať 24 stupňov Celzia.

facebook

​Psia srsť dokáže odrážať teplo ďalej od tela a vďaka tomu si udržať optimálnu teplotu. Lenže ak tú izoláciu odstránite, teplo sa dostane až ku koži a tak aj bez veľkej námahy môže prísť k prehriatiu v podstate za pár minút.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy