Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dvadsať migrantov v Humennom oslávi svoj deň skromne
Zdielať na

Dvadsať migrantov v Humennom oslávi svoj deň skromne

HUMENNÉ / Slovensko je zatiaľ pre migrantov nezaujímavé. Napriek tomu nemožno povedať, že tu nie sú. Vojenské kasárne v Humennom sa v roku 2006 premenili na záchytný tábor. Dnes tam oslávia Medzinárodný deň migrantov

Záchytným táborom v Humennom prešlo asi päť a pol tisíc utečencov, ktorí však väčšinou smerovali do iných krajín. V súčasnosti sa v ňom nachádza asi 20 cudzincov z Vietnamu, z Turecka, zo Sudánu či zo Somálska. 

Za asi najväčší úspech Slovenska v pomoci ľuďom utekajúcim pred hrôzami vojny možno považovať presídlenie skupiny asýrskych kresťanov. Z Iraku sem prišli v roku 2015. Dobrá správa je, že väčšina z týchto ľudí už má prácu, deti chodia do školy, dvaja mládežnici v septembri nastupujú na vysokú školu. 

Niektorí tu však neostali. "Časť z nich, ktorí nezvládli kultúrny šok a zaradenie do spoločnosti, sa vrátili do tej časti Iraku, ktorá je relatívne bezpečná - do severného Iraku, Kurdistanu," hovorí Peter Brenkus z občianskeho združenia Pokoj a dobro. 

Medzinárodný deň migrantov však v Humennom neignorujú a napriek tomu, že je ramadán, menšia oslava sa chystá. "Budú mať slávnostný obed, no majú ramadán, tak nemôžeme robiť nejaké oslavy. Jedálny lístok je prispôsobený tomu, že nejedia bravčové mäso," uviedla Ľubov Šaková, manažérka záchytného tábora v Humennom.

Problém utečencov chce Slovensko riešiť aj účasťou v pripravovanom projekte. Jeho cieľom je vytvoriť akési záchytné body v okolí krajín, z ktorých ľudia utekajú najviac. Na tomto projekte by malo spolupracovať viacero európskych krajín, vrátane krajín V4, Nemecka alebo Rakúska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy