Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcete zachrániť život? Darujte kostnú dreň
Zdielať na

Chcete zachrániť život? Darujte kostnú dreň

BRATISLAVA / V národnom registri darcov kostnej drene je v súčasnosti viac ako 14 tisíc Slovákov. Pacienti s leukémiou však dostávajú kostnú dreň najmä zo zahraničia. Vyšší počet darcov v zahraničí totiž znamená väčšiu šancu na zhodu.

Vedenie univerzitnej nemocnice v Bratislave sa obracia na ľudí s prosbou o pomoc. Žiadajú ľudí, aby sa zaradili do slovenského registra darcov. 

Mária Kušíková z Národného registra darcov kostnej drene uvádza: "Vyberáme z nášho registra, ale najviac darcov, asi 80 % bolo z nemeckého registra." Transport kostnej drene z Nemecka alebo iných krajín je ale oveľa drahší a proces vyhľadávania a vyšetrenia sú zdĺhavé. 

Súčasný počet darcov kostnej drene v našom registri je 14 tisíc. Optimálne by ale bolo, ak by sa ich počet zvýšil na 24 tisíc.

Podmienky na darcovstvo sú rovnako ako pri darovaní krvi. "Odber kostnej drene je dnes ako keď vám berú krv. Iba deň pred tým, ak nemáte strach z injekcií, vám napichneme látku, aby sme potom mohli odobrať kmeňotvorné bunky, alebo v anestéze ako operačný zákrok," vysvetľuje Martin Mistrík, hlavný odborník pre hematológiu a transplantáciu krvotvorných buniek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy