Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lekárnicka komora spúšťa databázu o kombináciách liekov a potravín
Zdielať na

Lekárnicka komora spúšťa databázu o kombináciách liekov a potravín

BRATISLAVA / S novinkou prichádza Slovenská lekárnicka komora. Ľudia si budú môcť bezplatne skontrolovať či môžu kombinovať svoje lieky s inými alebo aké potraviny by mali vylúčiť pri určitých liekoch. Špeciálnu databázu spúšťajú od prvého júla.

Nešťastná kombinácia rôznych druhov liekov totiž môže mať pre pacienta nepríjemné následky. "Veľké množstvo pacientov aj čoraz mladších ročníkov užíva troj až štvorkombinácie liekov a nie vždy prinášajú výhody. Treba vedieť, ako ich správne užívať, kombinovať s inými liekmi, s potravou, výživovými doplnkami," informuje Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

Na čo treba dať pozor

Ľudia tiež zanedbávajú čítanie letákov pribalených k liekom. Tiež by sa mali pýtať viac lekárov pred tým, ako idú užívať lieky, často totiž nie sú všetky kontraindikácie v letáčikoch napísanéA nemusí ísť iba o kombinácie liekov, ktoré vám predpíše lekár. Nechtiac si môžeme zavariť aj tým, čo si s dobrým úmyslom naordinujeme takpovediac sami.

"Madá pacientka sa liečila na ochorenie štítnej žľazy, mala dlhodobé problémy. Nevedeli ani lekári zistiť prečo, menili jej dávky a prišli sme na to, že to bolo spôsobené užívaním multivitamínov, ktoré sa nemajú užívať súčasne," hovorí o jednej z mnoho prípadov Sukeľ.

Špeciálny program

Špeciálnym programom chce lekárnicka komora dosiahnuť, aby lieky prinášali úžitok a nie riziko. Softvér bude pre každého z nás od júla dostupný bezplatne na internete. Stačí zadať názvy liekov, ktoré užívate a program na stupnici od nula po šesť vyhodnotí následky užívania a poradí, ako sa vyhnúť komplikáciám. Program však vyhodnocuje nielen kontraindikácie rôznych druhov liekov, ale aj možnú zmenu ich účinku vplyvom niektorých potravín. "Treba dávať pozor na niektoré čajoviny, čoraz viac sa šíri trend bylinných prípravkou, ale aj tie majú silný účinok,môžu ovplyvňovať liečbu či už cukrovky, vysokého tlaku a podobne," upozorňuje Sukeľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy