Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské stíhačky ostro vyštartovali k lietadlu, ktoré neodpovedalo
Zdielať na

Slovenské stíhačky ostro vyštartovali k lietadlu, ktoré neodpovedalo

SLIAČ / Dve slovenské stíhačky typu MiG-29 vyštartovali v noci zo štvrtka na piatok k nemeckému lietadlu značky Boeing 737-8 spoločnosti SunExpress Deutschland, ktoré preliatavalo nad slovenským vzdušným priestorom a neodpovedalo na signály z riadiacej veže. Stíhačky vzlietli z letiska Sliač neďaleko Zvolena.

Takzvaný ostrý vzlet si vyžiadala situácia, pri ktorej orgány riadenia letovej prevádzky, nemali spojenie s nemeckým dopravným lietadlom Boeing 737-8 spoločnosti SunExpress Deutschland nad slovenským územím.

"Pohotovostní piloti z Leteckej základne Sliač prijali rozkaz na ostrý vzlet z mnohonárodného centra vzdušných operácií. Dvojica stíhacích lietadiel MiG-29 bezpečne sprevádzala lietadlo lietajúce na trase Varna-Kolín/Bonn až do Českej republiky, kde sa jeho pilotovi podarilo obnoviť rádiové spojenie a nadviazať spojenie s oblastným strediskom riadenia leteckej prevádzky," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Daniela Capáková.

Takýchto prípadov, keď sa piloti nehlásia a nereagujú na dispečerov je počas roka niekoľko. Väčšinou je to z dôvodu, že piloti majú zle nastavenú frekvenciu a nedokážu sa spojiť s dispečingom. V tomto roku išlo v poradí už o štvrtý takýto vzlet. "Vzdušné sily Ozbrojených síl SR zodpovedajú za ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky 24 hodín denne, 7 dní v týždni a takéto vzlety sú toho súčasťou," dodala Capáková.

V Minulosti sa podobný prípad stal aj v Česku, keď dve bojové lietadlá typu JAS-39 Gripen českej armády museli vzlietnuť a skontrolovať španielske civilné lietadlo, ktoré neodpovedalo leteckým dispečerom. Spojenie s airbusom sa vojenským pilotom podarilo nadviazať až pri vizuálnom kontakte. 

Španielske lietadlo následne nadviazalo spojenie s riadením letovej prevádzky v Prahe a stíhačky ho vyprevadili až k nemeckým hraniciam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy