Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deti aj počas horúčav zabúdajú piť. Treba im to pripomínať
Zdielať na

Deti aj počas horúčav zabúdajú piť. Treba im to pripomínať

BRATISLAVA / Už počas školského roka udreli prvé letné horúčavy. Okrem rešpektovania školského poriadku prišla na rad aj ďalšia povinnosť - dodržiavanie pitného režimu. Ministerstvo školstva odporúča nesladené nápoje.

V jednej z bratislavských škôlok nachystali pani učiteľky pre deti aj termosky s vodou, ktoré udržiavajú stálu teplotu tekutiny. Deti tak nepijú ani príliš studenú vodu, ani príliš teplú vodu. "Keď prichádzame von, tak majú deti nádoby s vodou, poháriky sa umývajú. Máme tri záhrady, na každej záhrade máme svoje pitie," hovorí riaditeľka MŠ Jeséniova, Pavlína Bojnanská.

Vo vnútri škôlky má každé dieťa svoj vlastný pohárik, z ktorého pije počas dňa a už malý škôlkar sa vie obslúžiť. "Bežný príjem tekutín je u detí od jedného až do dvoch rokov 200 ml na deň, u predškolákov 600 ml na deň a u starších školákov 1 300 ml na deň," upresňuje detská lekárka Marta Špániková. 

Prváci na ZŠ na Ostredkovej ulici mali k dispozícii vlastné fľaše s vodou. "Nie je to rušivý moment a deti sa tak nastavia, aby nevyrušovali počas vyučovania pri manipulácii s fľašou," vysvetlila riaditeľka školy, Erika Drgoňová. Za dôležité moment považuje nastavenie detí na obyčajnú vodu, ktorá je na hydratáciu organizmu najlepšia. 

Základným pravidlom je deťom počas celého dňa pripomínať, či sa už napili vody. "Ja by som ich nenútila, ale určite treba ponúkať. Deti nie vždy cítia dostatočne smäd," vysvetľuje lekárka Špániková. Ak dieťa nechce piť čistú vodu,  detská lekárka odporúča zmiešať ju s čistou ovocnou šťavou v pomere jedna ku šiestim. Heslom "čo najmenej cukru v nápojoch" sa riadi aj ministerstvo školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy