Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cez týždeň nás čakajú horúčavy aj búrky
Zdielať na

Cez týždeň nás čakajú horúčavy aj búrky

BRATISLAVA / Po nedeli, ktorá bola na väčšine územia slnečná i keď veternejšia, prichádza horúci začiatok týždňa. Ľudia s problematickým tlakom či termoreguláciou musia byť k svojmu zdraviu v týchto dňoch pozornejší. Na severe krajiny nás môžu prekvapiť aj mierne zrážky a občasné búrky.

Aj zajtrajší deň sa bude niesť v podobnom duchu, no pred našimi hranicami sa už črtá zmena. Tá bude súvisieť so studeným frontom, ktorý v priebehu nedele postupoval západnou časťou Európy bližšie k nášmu územiu.

Pred ním však v priebehu pondelka zosilnie prúdenie veľmi teplého vzduchu od juhozápadu nad naše územie a výrazne sa oteplí. Pondelok bude slnečný, popoludní na západe pribudne oblačnosť a na hraniciach s Českom sa objavia prehánky, prípadne búrky. Denná maximálna teplota dosiahne od 28 do 32-33 °C, na Kysuciach, Orave, Liptove, Horehroní a Spiši okolo 26°C. Vietor zafúka od juhozápadu do 25, popoludní v nárazoch okolo 50 km/h.

Aj na horách sa začnú postupne objavovať búrky, tak ak sa rekreujete, na turistiku vyrazte radšej skôr ráno, aby vás búrka nezastihla medzi skalami. Vo výške 1500 m okolo poludnia bude od 15 do 20°C.

"V súvislosti so zajtrajším mimoriadnym teplom upozorňujem na vysoký UV index, zajtra až osem a aj vysoký bio záťažový stupeň. Vy, ktorí máte problémy s termoreguláciou, s tlakom, alebo diabetesom, rešpektujte vysoké teploty a venujte viac pozornosti svojmu zdravotnému stavu," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Nebadané ochladenie

V ďalších dňoch pribudne u nás oblačnosti a vlhkosti, bude sa nad nami rozpadať frontálne rozhranie. Preto bude počas dňa rýchlo pribúdať kopovitá oblačnosť, v nej sa budú tvoriť prehánky, ojedinele aj búrky a jemne, skutočne jemne sa ochladí. Maximálna teplota v ďalších dňoch, až do stredy, bude v intervale od 21-23 na severe po 28-29°C na juhu.

Aj keď sa objavia prehánky a búrky na Slovensku, bude to záležitosť prevažne severnej polovice krajiny. Na juhu bude zrážok veľmi poskromne a naďalej sa bude prehlbovať sucho. Záhradkári budú aj naďalej odkázaní na vlastné zavlažovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy