Oblačno
15°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na Slovensku je tuberkulóza stále veľká hrozba. Pomáhať budú aj ľudia z osád
Zdielať na

Na Slovensku je tuberkulóza stále veľká hrozba. Pomáhať budú aj ľudia z osád

KEŽMAROK / V osadách na východnom Slovensku je tuberkulóza stále obrovskou hrozbou. Pľúcni lekári posielajú do terénu desiatky ľudí , aby pomohli zabrániť jej šíreniu. Pomáhať nebudú iba profesionálni zdravotníci , ale ľudia priamo z osady.

V tuberkulóznom ústave absolvovalo 50 asistentov zdravia unikátne školenie. Tuberkulózne komando búde priamo v osadách bojovať proti tejto chorobe. Dostali sa na prísne strážené miesta. Tam kde mohli vidieť, čo to tuberkulóza je a prečo je podstatné dostať človeka s takýmto ochorením čo najskôr do nemocnice

"V skutočnosti som ani nevedela, že do akého prostredia idú alebo koľko trvá, kým táto choroba vypukne," hovorí Iveta Lacková, asistentka Zdravia. 

V piatok mohli asistenti vidieť napríklad aj to, ako vyzerajú pľúca zničené touto chorobou. Mnohí sa na niektoré praktické ukážky nedokázali pozerať. Takým bol aj pohľad na bacil v skúmavke. 

Asistenti sa učili aj úplne základné veci. Ako sa obliecť k nakazenému pacientovi.

Do terénu pôjdu pracovníci už hneď v sobotu ak to bude potrebné. Nielen s dobrými radami a certifikátom, ale dokonca aj s jedinečným manuálom. 

"V každej osade, kde máme výskyt tuberkulózy, školíme minimálne jedného asistenta," vysvetlil Ivan Solovič, expert na liečbu tejto choroby. 

Súvisiace články