Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vodiči dostali ďalšie nové nariadenie, v kamióne spať nemôžu
Zdielať na

Vodiči dostali ďalšie nové nariadenie, v kamióne spať nemôžu

BRATISLAVA / Vodiči kamiónov dostali ďalšie nové nariadenie. A platí aj pre Slovákov. Po príchode do Nemecka musia od konca mája dodržiavať nariadený víkendový odpočinok - spať ale nemôžu hocikde, musia sa ubytovať napríklad v hoteli na 45 hodín. Zástupcovia ČESMAD-u hovoria, že ide o jedno z ďalších nezmyselných opatrení, ktorým chcú vytlačiť dopravcov z východnej Európy. Kamióny sú totiž vybavené posteľami a všetkým, čo vodič potrebuje na to, aby si pohodlne odpočinul v aute.

Slovenskí prepravcovia sa pri cestách do krajín západnej Európy podľa vlastných slov stále častejšie dostávajú do čoraz komplikovanejších situácií plných byrokracie a nezmyselných príkazov. "Koncom mája Nemecko prijalo zákon, že vodiči nemôžu tráviť 45-hodinový odpočinok vo vozidlách," povedal riaditeľ ČESMAD-u Pavol Jančovič.

Nariadenie z Nemecka je totiž v rozpore s tým, čo vyžadujú poisťovne. Vodič má totiž zároveň dohliadnuť na tovar, ktorý vezie, a preto sa nemá vzďaľovať z kamiónu. "Nakoniec tam nebudeme jazdiť," hovorí kamionista Rudolf Jánoš. Za porušenie pravidiel však hrozia vysoké pokuty, napríklad v Rakúsku boli pokuty častejšie udelené zahraničným ako domácim spoločnostiam.

"Za posledných 5 rokov bolo zahraničným spoločnostiam udelených 20 miliónov eur pokút," opisuje Wilfried Serles, dopravný expert z Rakúska. Zástupcovia ČESMAD-u tvrdia, že opatrenia štátov EÚ voči slovenským dopravcom sú likvidačné a o zmene, ktorá by situáciu zmiernila, by mali rokovať premiéri. Nariadený víkendový odpočinok ma totiž platiť nielen v Nemecku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy