Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Liek z Kuby podali prvým slovenským pacientom
Zdielať na

Liek z Kuby podali prvým slovenským pacientom

PREŠOV / Liek z Kuby určený pre pacientov s diabetickou nohou, ktorý Slovensko získalo vrámci deblokácie kubánskeho dlhu, už aplikovali prvým trom pacientom v nemocnici v Prešove. Ide o liek bez európskej registrácie. Na Kube ale vďaka tejto liečbe predišli amputáciám končatín mnohí pacienti.

Prvú dávku pacientom podali v piatok, po víkende dostali ďaľšiu. Hovoriť o nejakých výsledkoch je podľa lekárov predčasné.

Experimentálny liek

V roku 2015 premiér Róbert Fico podpísal na Kube zmluvu o vyplatení dlhu v naturáliách. Za výber lieku Heberprot-P, ktorý je určený pacientom s diabetickou nohou, si vyslúžil vlnu kritiky. Samotné ministerstvo je vo vyjadreniach zatiaľ opatrné. Liek sa aplikuje priamo do rany. Či sa u pacientov objavili nežiadúce účinky a ako ich telo reaguje, komentovať odmietli. Na vyhodnotenie čohokoľvek je ešte priskoro.

Liek poputuje ďalej

"V priebehu tohto týždňa sa dvaja kubánski lekári presunú do nemocnice v Banskej Bystrici a do nemocnice v Bratislave," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ministerstvo zároveň vyzýva pacientov, aby sa v prípade záujmu informovali v nemocniciach. Ministerstvo chce o výsledkoch tohto lieku informovať verejnosť priebežne. Najskôr však až o dva týždne, kedy by už mohli spozorovať viditeľné reakcie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy