Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po mladých gymnazistoch z Prešova pomenovali asteroidy
Zdielať na

Po mladých gymnazistoch z Prešova pomenovali asteroidy

PREŠOV / Gymnazisti Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter sa z Los Angeles vrátili so striebornými medailami. Ich úspech ešte v strednej Európe nikto nedosiahol.

Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter získali na prestížnej vedeckej súťaži Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) druhé miesto. Vďaka ich úspechu po nich pomenovali asteroidy.

Študenti gymnázia sv. Mikuláša v Prešove sa vrátili z najprestížnejšej a z najväčšej vedeckej súťaže pre stredoškolákov v Los Angeles so striebornými medailami. Získali ich za projekt Potenciálne využitie prírodných éterických olejov v prevencii pred kliešťami rodu Dermacentor a Haemaphysalis. Okrem toho získala dvojica gymnazistov aj 1. miesto od Čínskej asociácie pre vedu a technológiu. Táto cena zahŕňa finančnú odmenu aj postup na vedeckú súťaž do Číny. Nikomu v strednej Európe sa ešte nepodarilo takéto ocenenie dostať.

Jediní Európania

Na Intel ISEF sa zúčastnilo 1 778 súťažiacich zo 75 krajín sveta. Súťažilo sa v 17 skupinách. Miriam a Samuel boli vo svojej kategórii jediní z Európy. Väčšina ich konkurentov bola zo Severnej i Južnej Ameriky ,tiež z Ázie.

Mladí Prešovčania našli prírodnú alternatívu používaným syntetickým repelentom vo vybraných éterických olejoch. Sú niekoľkonásobne účinnejšie a neškodné pre zdravie i životné prostredie. Využitie výsledkov ich bádania je nezanedbateľné aj v praxi.

Po gymnazistoch pomenovali asteroidy

Vďaka terajšiemu úspechu v Los Angeles po Miriam a Samuelovi pomenovali asteroidy. Ide totiž o jednu z foriem odmeny.

Vedúcou všetkých ocenených študentských projektov je učiteľka biológie a geografie na Gymnáziu sv. Mikuláša v Prešove Miriam Feretová, mama ocenenej študentky. Ňou odchovaní mladí vedci získali na významných domácich i svetových fórach už desiatky ocenení. Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied ju za to ocenilo Pamätnou plaketou SAV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy