Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Branná výchova sa má vrátiť do učebných osnov
Zdielať na

Branná výchova sa má vrátiť do učebných osnov

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva chce zaviesť povinnú brannú výchovu. Pomôcť by mu s tým vedelo aj ministerstvo vnútra. Odborníci na školstvo však na nový predmet v osnových nevidia priestor.

Ministerstvo školstva má teraz na stole viacero dôležitých otázok. Pred pár dňami politici uviedli, že by na školách opäť chceli zaviesť povinnú brannú výchovu. 

Podľa odborníčky sa však vlastenectvo či boj proti extrémizmu nedá dosiahnuť prostredníctvom povinného predmetu v škole: "Je to scestné. Nijako neovplyvníme možnú inklináciu detí k paramilitantným hnutiam. Tým, že sami im budeme obdobné aktivity poskytovať na školách," uvádza Miroslava Hapalová, analytička projektu To dá rozum.

Ministerstvo vnútra však pri tomto predmete ponúklo pomoc. Podľa šéfa odboru prevencie kriminality Jozefa Halcina o tom hovorí aj programové vyhlásenie vlády: "Aby sa prijala náuka o bezpečnosti, ktorá sa týka mladých ľudí. Podanie prvej pomoci, zdravoveda, ako sa správať pri nešťastiach."

Branná výchova by sa mohla stať celkom praktickým predmetom. Podľa ministerstva je tém dosť, len potrebujú priestor. Tento predmet by sa tak mohol týkať aj dopravy, agresivity na školách, prevencii voči drogovej kriminalite alebo extrémizmu. 

Školy na to nemajú priestor

Problémom však je priestor, ktorý podľa odborníkov na školstvo nie je. Miroslava Hapalová hovorí: "Priestor je taký, že buď škrtnúť z nejakého iného predmetu, alebo zoberú školám disponibilné hodiny, ktorých už teraz majú málo, alebo navýšia počet hodín v jednotlivých ročníkoch." 

Ministerstvo je s riešením tejto a ďalších otázok v súvislosti s povinnou brannou výchovou zatiaľ na začiatku. Isté je len to, že na budúci rok sa branná výchova na školách učiť ešte nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy