Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Nie je nutné hrať ruskú ruletu vždy, keď naši voliči hlasujú, povedal Kiska na Globsecu
Zdielať na

Nie je nutné hrať ruskú ruletu vždy, keď naši voliči hlasujú, povedal Kiska na Globsecu

BRATISLAVA – Demokracia v našich západných inštitúciách ako Európska únia a Severoatlantická aliancia, nepriatelia, ktorí sa miešajú do našich záležitostí a voľby, ktoré sa stali hrou o prežitie demokracie sú veci, ktoré znepokojujú prezidenta Andreja Kisku. Vyplýva to z jeho prejavu, ktorým otvoril bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC, ktorá sa koná v Bratislave a potrvá do nedele.

„Západ nie je iba geografický koncept. Moderný západ už prežil desaťročia a má partnerstvá založené na hodnotách. EÚ a NATO sú inštitúcie, na ktorých stojí naše prežitie. Európska únia nie je iba obchodná sféra, ale najdôležitejší projekt mieru a prosperity v histórii nášho kontinentu,“ povedal Kiska v príhovore s tým, že naše hodnoty tvoria základ toho, čím sme. „Naše hodnoty sú naša najlepšia zbraň voči akémukoľvek nepriateľovi. Naše hodnoty sú jedinečným dôvodom, prečo my sme tí dobrí – či už je to sloboda prejavu, sloboda médií, rešpekt pre mimovládne organizácie alebo boj za dobrú vládu,“ vyhlásila slovenská hlava štátu.

Kiska priznal, že Únia má mnoho problémov, ktorým musí čeliť a ktoré musí vyriešiť. Je si vedomý aj toho, že existuje riziko, že niečo urobíme zle. „Ale prestaňme hrať hru nepriateľov. Prestaňme sa tváriť, že sme kúsok od apokalypsy. Prestaňme sa tváriť, že potrebujeme revolúcie a radikálne riešenia. V skutočnosti potrebujeme staromódnu, triezvu politiku. To, čo vidím v našich krajinách, je stále najlepšia, najprosperujúcejšia, najbezpečnejšia časť sveta – zatiaľ,“ povedal Kiska vyše tisícke hostí zo 70 krajín sveta.

Bezpečnosť na prvom mieste

"Najvýznamnejších hostí ubytujeme v izbách s výhľadom na Dunaj. V prezidentskom apartmáne budú rokovania predstaviteľov vlád a diplomatických špičiek," povedal Branislav Kačkovič, generálny riaditeľ viacerých hotelov v Bratislave, v ktorých sú členovia jednotlivých delegácií ubytovaní. 

Členovia vládnej ochranky boli od skorého rána v pohotovosti. Kontrole sa nevyhlo žiadne auto, ktoré chcelo zaparkovať v garážach pod hotelom.

"Sú to hlavne úlohy a opatrenia, smerujúce k zaisteniu bezpečnosti na takom významnom podujatí," vysvetlil Peter Krajčirovič, riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov. 

V súvislosti s teroristickými útokmi v Európe je podľa šéfa vládnej ochranky nevyhnutné prijať mimoriadne bezpečnostné opatrenia. 

"My sme sa snažili čo najcitlivejšie nastaviť opatrenia, aby sme čo najmenej zasiahli alebo obmedzili tých bežných obyvateľov, ale samozrejme nie na úkor bezpečnosti," povedal Krajčirovič. 

Adaptácia na budúcnosť

„Hlavná téma konferencie je adaptácia na budúcnosť. Vnímame a vidíme, že tá dynamika zmien v medzinárodnom prostredí, aj pokiaľ ide o technologické zmeny, je exponenciálna. Naše západné inštitúcie nie sú často schopné adaptovať sa takou istou dynamikou, tie nožnice sa potom otvárajú a vznikajú rôzne problémy," vysvetlil zakľadateľ Globsecu Róbert Vass a pokračoval. "Práve toto je tá kľúčová téma – definovať hlavné trendy, ktoré prichádzajú aj z technologického sektora, aj z medzinárodného politického prostredia a akým spôsobom by sa mali naše inštitúcie na tieto nové zmeny adaptovať.“ 

Ako priblížil, diskusie sa budú niesť v duchu štyroch hlavných tém. Nimi sú štvrtá industriálna revolúcia a čo to znamená pre ekonomiku, politické väzby a politiku.

Druhá téma rieši, či je demokracia schopná prežiť informačnú revolúciu, kde produkovať správy môže každý, kto má mobil v ruke a stierajú sa rozdiely medzi pravdou a lžou, teda, či je demokracia schopná v rámci svojej vnútornej dynamiky na toto reagovať a adaptovať sa.

Treťou témou je adaptácia inštitúcií ako EÚ a NATO na nové prostredie po brexite a zvolení Donalda Trumpa.

Štvrtá téma je globalizácia verzus protekcionizmus.

„Teším sa, že máme dobrý mix nielen politických lídrov, máme štyroch prezidentov, troch premiérov, 12 ministrov zahraničných vecí z významných krajín ako napríklad Turecko. Ale máme aj vizionárov, expertov na inovácie, ktorí povedia, čo to znamená pre politikov a pre náš svet,“ povedal Vass. Celkovo je v Bratislave na návšteve viac ako 1300 hostí zo sedemdesiatich krajín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy