Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pacienti budú mať nárok na viac preventívnych prehliadok
Zdielať na

Pacienti budú mať nárok na viac preventívnych prehliadok

BRATISLAVA / Pacienti by mali mať k dispozícii širší rozsah preventívnych prehliadok. Ministerstvo zdravotníctva chystá zmeny. Týkať by sa mali všeobecných lekárov a stomatológov. Ako informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, avizované novinky sú súčasťou pripravovanej legislatívy.

Širší rozsah prevencie bude k dispozícii deťom aj dospelým. U ľudí starších ako 15 rokov pribudne možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov. U stomatológa bude súčasťou preventívneho vyšetrenia prehmatanie uzlín, deti budú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom.

"Chceme rozšíriť rozsah preventívnych prehliadok, ktoré majú ľudia k dispozícii v rámci verejného zdravotného poistenia. Včasná prevencia je dôležitou kontrolou zdravia a pri prípadnom ochorení pomáha k jeho včasnému podchyteniu a následne úspešnej liečbe. Vyšetrenia, o ktoré plánujeme rozšíriť súčasný rozsah preventívnych prehliadok, pomôžu k včasnému zachyteniu diagnóz ako sú napríklad rakovina pečene či ústnej dutiny,“ uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Deti a dorast nie sú výnimkou

Rezort plánuje priniesť preventívne prehliadky ako vyšetrenie alanínaminostransferázy ALT (pečeňové testy), ktoré by mali prispieť k včasnému záachyteniu pečeňových ochorení, či palpačné vyšetrenie regionálnych lymfatických uzlín. Presnejšiu špecifikáciu ministerstvo navrhuje aj pri preventívnej prehliadke ústnej dutiny u detí a dorastu, a to pri potrebe ďalšieho ošetrenia preventívneho alebo invazívneho charakteru, ktoré zistí lekár pri prehliadke – navrhuje sa remineralizácia skloviny.

Kam na bezplatné vyšetrenie

Poistenci majú možnosť v súčasnosti absolvovať preventívne prehliadky plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára pre deti a dorast, všeobecného lekára pre dospelých, zubného lekára, gynekológa a pôrodníka, urológa či gastroenterológa. "Túto možnosť dlhodobo využíva pomerne málo poistencov. Je na zodpovednosti každého, aby v záujme svojho zdravia preventívne prehliadky nezanedbával. Jednotlivé zdravotné poisťovne ponúkajú poistencom aj širší rozsah prehliadok," konštatovalo ministerstvo zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy