Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Most na hlavnom ťahu do Poľska je v havarijnom stave
Zdielať na

Most na hlavnom ťahu do Poľska je v havarijnom stave

NIŽNÁ / V okrese Tvrdošín je situácia na hlavnom ťahu do Poľska napätá. Starý most má svoje dni spočítané. Je v havarijnom stave a môže každú chvíľu povoliť pod náporom ťažkej dopravy. Ide ale o jediný prejazd.

Ďalší most, ktorý vedie Oravou cez horský priechod Príslop, rekonštruujú a nie je vhodný pre ťažkú kamiónovú dopravu. Kritickú situáciu zrejme tak skoro nevyriešia.

Dve strany, dva návrhy

Mimoriadna situácia na tomto moste trvá už od polovice februára. Vodiči sú nespokojní. "To strašne dlho trvá toto obstaranie a toto všetko," sťažuje sa jeden z nich. Slovenská správa ciest navrhuje vyše 70 metrov dlhý most rekonštruovať. Krízový štáb má iné riešenie. "Podľa návrhu projektu Slovenskej správy ciest bude výsledok starý, ťažký opravený most, ktorý bude stáť do 10 miliónov bez DPH a bude sa stavať dva roky," skepticky dodáva Jaroslav Rosina, predseda krízového štábu. 

Riešenie

Krízový štáb chce, aby sa staval nový lukový most bez pilierov, aby rieku pod ním mohli využívať aj vodáci. Most by bol zavesený na nosnom oblúku ako napríklad most Apollo v Bratislave. S podobnou situáciou majú skúsenosti aj v Poľsku, kde nedávno realizovali výstavbu mostu na Dunajci. "Zatiaľ nie je dohodnuté, či bude rekonštrukcia, alebo nový most. Projektanti riešia najvýhodnejšiu variantu, aby tento most stál čo najmenej a bol čo najefektívnejší," informuje o postupe Igor Janckulík, splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy