Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ovocinári zachraňovali úrodu
Zdielať na

Ovocinári zachraňovali úrodu

DVORY NAD ŽITAVOU / Po arktických mrazoch spred troch týždňov mali ovocinári mimoriadny strach z utorkovej noci. Ohrozená bola zostávajúca úroda, o jej časť už prišli pre skoršie mrazy. Predpovedané -4 stupne Celzia sa nanešťastie splnili v mnohých lokalitách juhu Slovenska. V okrese Nových Zámkov si pomáhali vrtuľníkom, ale zachránili ich najmä oblaky.

Svoje o nepríjemnom očakávaní noci a jej následkocv vie aj ovocinár Emil Schlultz. Dúfa, že najhoršie už máme za sebou. "Dnes v noci sme sa veľmi báli, lebo predpovede boli až do -4, čo sa v niektorých lokalitách Slovenska aj potvrdilo. U nás sme mali vďaka Bohu najnižšiu teplotu 0 stupňov."

Úrodu zachránilo aj to, že sa pred úsvitom zamračilo, inak by teplota klesla hlboko pod nulu. Predpoklad, že po tuhej zime jarné mrazy juh Slovenska obídu, sa nepotvrdil. Preto nad kritickými oblasťami v noci krúžil vrtuľník. Od polnoci preventívne pustili aj protimrazovú závlahu, ktorú vypínajú až pri plusových teplotách.

Takto chránia ovocinári svoju úrodu už mesiac. Niekoľkohodinová ochrana ich vyšla "len" na pár tisíc eur. No vyzerá to tak, že sa investovať vyplatilo, úrodu zachránili. Nočné mrazy na juhu Slovenska ale neuškodili hrášku ani jahodám, ktoré sa už pod ranným slnkom začali pomaly červenať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy