Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Znečisťovanie životného prostredia nie je ľahostajné mladým vynálezcom, tu je dôkaz
Zdielať na

Znečisťovanie životného prostredia nie je ľahostajné mladým vynálezcom, tu je dôkaz

SENICA / Znečisťovanie životného prostredia nie je ľahostajné mladým vynálezcom na odbornej škole v Senici. Svoje výtvory tam predstavili stredoškoláci z celého Slovenska. Niektoré sú vraj dokonca pripravené na patentovanie.

Na Strednej odbornej škole v Senici sa stretli mladí vynálezcovia z celého Slovenska. "Títo študenti prezentujú alternatívne zdroje energie. Sú to najlepšie práce zo všetkých odborných škôl," uviedol predseda tvorivej kategórie Ľudovít Šimun.

Jeden zo žiakov vymyslel aj robota na solárny pohon, ktorý by sa v praxi mohol využívať v životu nebezpečnom prostredí. Lukáš sa robotike venuje už štyri roky a chcel vymyslieť niečo s obnoviteľných zdrojov energie. Ovláda ho cez mobilný telefón. "Tento robot by sa mohol použiť v zamínovanom prostredí alebo pri odstraňovaní bômb," hovorí Lukáš Frank zo Strednej priemyselnej elektrotechnickej školy v Piešťanoch.

Jedno zo zariadení, ktoré bolo na súťaži, raz možno nebude chýbať v žiadnej domácnosti. "Majiteľ bude platiť len za energiu, ktorú spotrebuje. Dnes to v praxi funguje tak, že každá domácnosť platí za tieto straty na vedení osem percent z ceny energie, ktorú spotrebuje," uviedol Tomáš Andel zo Strednej priemyselne školy technickej a elektrotechnickej v Nitre. 

Členovia poroty boli s výrobkami mladých vynálezcov veľmi spokojní. "Sú tu výrobky, ktoré sú naozaj pripravené na patentovanie," dodal Ľudovít Šimun.

Zdielať na

Najčítanejšie správy