Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Osemdesiatročnú dôchodkyňu hospitalizovali na chodbe
Zdielať na

Osemdesiatročnú dôchodkyňu hospitalizovali na chodbe

TRNAVA / Pani Jolanu v dôsledku krvácania do mozgu hospitalizovali a operovali v Bratislave. Následne ju previezli do Trnavskej nemocnice na oddelenie JIS. Nemocnica z kapacitných dôvodov umiestnila dôchodkyňu na chodbu.

Šok zažil aj syn dôchodkyne Peter Sloboda, ktorý prišiel matku navštíviť. Z toho pohľadu mu bolo do plaču. Ihneď sa dožadoval vysvetlenia a požiadal sestričky, aby jeho matku premiestnili do izby. "Že ju nemajú kde umiestniť, že majú plno. a že takto ju majú sestry pod dohľadom." Takto podľa Petra sestričky odôvodnili umiestnenie pani Jolany na chodbu.  

Nemocnica sa bráni

Nemocnica sa bránila, že z kapacitných dôvodov museli uprednostniť pri rozdeľovaní izieb ťažké prípady a keďže osemdesiatročná dôchodkyňa bola zdravotne na tom najlepšie, umiestnili ju na chodbu, kde okrem iného je pod priamym dohľadom zdravotných sestier. "Jediné miesto, kde mohla byť pacientka sústavne sledovaná, bolo pri stanovisku sestier, kde bola pacientka umiestnená a bola jej poskytovaná intenzívna liečba. Personál nemocnice sa v zmysle uvedených skutočností rozhodol podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a prijal v danej situácii najlepšie možné riešenie v prospech pacientky," uviedla hovorkyňa nemocnice Aneta Račiková. Za nemocnicu sa postavilo aj ministerstvo zdravotníctva.

Advokát nesúhlasí

Vysvetlenie Petra nepresvedčilo. Jeho mame menili plienky priamo na chodbe, pred očami iných pacientov. Tento prístup sa nezdá dôstojný ani advokátovi. "Okrem toho, že je to veľká hanba, je to aj hrubé porušenie slovenskej ústavy. Hrubé porušenie občianského zákonníka aj zákona o zdravotnej starostlivosti. Každý má právo na zdravotnú starostlivosť v súlade s dobrými mravmi, tak, aby nebola porušená jeho dôstojnosť. Pacientka má právo aj na prípadnú súdnu ochranu," objasňuje advokát Pavel Hagyar. A pritom stačilo pani Jolanu len previezť do iného zariadenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy