Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Fetovanie toulénu je na Slovensku trendom, odborníci varujú
Zdielať na

Fetovanie toulénu je na Slovensku trendom, odborníci varujú

BRATISLAVA / Je lacnejší ako alkohol, alebo drogy. Aj preto je mimoriadne rozšírený medzi chudobnými a neraz mu podľahnú deti. Hovoríme o toluéne. Mnoho obchodníkov ho však závislým ľuďom predáva aj napriek zákazu.

Najväčším problémom je, že fetovanie toluénu je rozšírené hlavne medzi mladými ľudmi, či dokonca deťmi. "Dochádza ku ťažkému poškodeniu mozgu, ktoré narozdiel od niektorých iných drog, nie je možné ani dlhodobou abstinenciou zvrátiť," povedal odborník pre závislosti Ľubomír Okruhlica.

Na problémy so závislými od toluénu dlhodobo upozorňuje napríklad primátor Fiľakova. Podľa jeho slov, to však nie je problémom iba jeho regiónu, ale celého Slovenska. "Tá situácia je celkovo podobná, ako v ostatných častiach Slovenska, kde je veľká koncentrácia chudobného obyvateľstva a rómskej chudoby," povedal primátor Fiľakova Attila Agócs.

S narastajúcim problémom zriadili ministerstvo vnútra aj špecializovanú emailovú adresu (toluen@minv.sk) prostredníctvom, ktorej môže ktokoľvek upozorniť na problém vo svojom okolí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy