Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Posledná rozlúčka s umelcom a neuveriteľná rana. Jeho telo priviezli do vykradnutého domu
Zdielať na

Posledná rozlúčka s umelcom a neuveriteľná rana. Jeho telo priviezli do vykradnutého domu

KRÁSNY BROD / V Bratislave zomrel významný rusínsky spisovateľ Michal Šmajda. Po tom, ako ho jeho najbližší previezli do rodného domu, kde mu chceli vzdať poslednú úctu, zažili šok. Dom bol vykradnutý. Páchateľmi mali byť práve dedinčania, ktorým umelec vždy rád pomáhal. Polícia páchateľov dolapila pomerne rýchlo.

"No je to hrozné, predstavte si, že prídete s mŕtvym otcom domov, kde mu chcete dať poslednú úctu a prídete do rozbitého domu, kde je všetko rozhádzané," spomína na hrozný zážitok dcéra spisovateľa, Oľga Kutková.

Policajti ako z filmu

Tak sa pokojná rozlúčka s milovaným otcom zmenila na pátranie po bezočivých zlodejoch. Zlodeji dokopy povynášali šesť tašiek rôznych, no veľmi hodnotných vecí. Poškodení sú presvedčení, že skončiť mali v záložni. Po piatich hodinách vyšetrovania, kde polícia zapojila aj psovodov, priviedli páchateľov. Príbuzní nemohli uveriť vlastným očiam. Zlodeji veľmi dobre vedeli, v akom kradnú. Práve im nebohý Michal Šmajda ochotne pomáhal. Policajti si ale vyslúžili uznanie. "Takí boli milí, láskaví, úcta, jak vo filme to bolo. Sme veľmi radi, že východ má takých šikovných policajtov všetky dievčatá sme sa zaľúbili, lebo takí boli šikovní, to sa mi ešte nestalo, že by sa policajt tak pekne správali," chválila Oľga vyšetrovateľov. 

Zlodeji to majú spočítané

"Dávidovi aj Marošovi bola omedzená osobná sloboda a boli umiestnení do cely policajného zaistenia," informuje hovorkyňa policajného zboru v Prešove, Jana Migaľová. Obaja muži sú z miestnej osady. 17-ročného Maroša sudca po prijatí písomného sľubu prepustil. 20-ročný Dávid skončil vo väzbe, z dôvodu podozrení, že by mohol vo krádežiach pokračovať. "Páchateľovi uvedeného skutku zákon stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na 3 až 8 rokov," ďalej uvádza Migaľová. 

Dcera Oľga by si však priala, aby vo väzení nesedeli, ale pracovali. Aby sa naučili cenu práce a snáď by ich to niečo naučilo.

Súvisiace články