Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stovky ľudí prišli vzdať poctu M.R.Štefánikovi
Zdielať na

Stovky ľudí prišli vzdať poctu M.R.Štefánikovi

BREZOVÁ POD BRADLOM / V sobotu popoludní sa zišlo niekoľko stoviek ľudí na mohyle, aby si pripomenuli 98. výročie od smrti slovenského velikána. Celonárodná spomienka na Milana Rastislava Štefánika sa niesla vo veľkom štýle.

Položením vencov k pomníku Milana Rastislava Štefánika na Bradle si dnes pamiatku tohto generála, politika a diplomata uctil aj minister obrany Peter Gajdoš. Vlajky s národným erbom a vence niesli v sprievode vojaci a čestná stráž prezidenta. Ten sa síce slávnostnej udalosti nezúčastnil, ale v jeho mene tam bol jeho zástupca Ján Mazák. Spoločnosť robil veľvyslancom Francúzska a Ruskej federácie.

Príhovor ministra obrany

"Organizoval česko – slovenské zahraničné vojsko, légie v Srbsku, v Rusku, vo Francúzsku a v Taliansku, aby bojovali po boku vojsk Dohody s cieľom vytvoriť samostatný československý štát. Jeho národovecký sen sa 28. októbra 1918 stal skutočnosťou a na troskách habsburskej monarchie vznikla Československá republika," pripomenul časť Štefánikovych aktivít minister Peter Gajdoš. "Štefánik je príkladom pre mladú generáciu, ale aj pre všetkých profesionálnych vojakov, diplomatov, politikov a myslím, že príklad z neho si môže zobrať každý na Slovensku,“ povedal po skončení celoštátnej spomienkovej slávnosti, na ktorej sa zúčastnili ľudia z rôznych častí Slovenska.

Pri spomienke na veľkého národovca nemohli chýbať ani Kotlebovci. Na slávnosti zbierali podpisy pod petíciu za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO. Uctenie si pamiatky Štefánika každým občanom je podľa ministra Gajdoša v poriadku, petičná akcia však na spomienkovú slávnosť nepatrí. Na počesť slovenské pilota, bol súčasťou programu aj prelet stíhačiek nad mohylou.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy