Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Čertovicu priviezli náhradný most, kamióny tadiaľ najbližšie týždne neprejdú
Zdielať na

Na Čertovicu priviezli náhradný most, kamióny tadiaľ najbližšie týždne neprejdú

ČERTOVICA / Od piatkového večera je uzavretý horský priechod Čertovica. Pri obci Malužiná prívalová voda zaliala cestu a zničila most. Záplavy tak preťali dôležité spojenie medzi Horehroním a Liptovom. Riešením by mal byť náhradný most.

V pondelok priviezli k obci Malužiná náhradný most. Ten by mal slúžiť ako náhradné riešenie, kým opravia cestu a postavia trvalý most. To bude trvať niekoľko týždňov. V pondelok 1. mája začal most už okolo šiestej večer slúžiť motoristom. Je však určený len pre osobnú a autobusovú dopravu, kamióny cez tento úsek až do opravenia vozovky neprejdú. 

V obci nikto neoddychoval ani počas prvého mája, pracovala tam dokopy asi stovka ľudí.  Najdôležitejšie bolo, aby sa cesta na tomto úseku znova sprejazdnila a dediny viac neboli odrezané od sveta. "V prípade potreby sme zabezpečovali základné potraviny pre občanov, najmä chlieb, ktorý nebol zabezpečený v obciach," opisuje krízovú situáciu starostka Liptovskej Porúbky, Jana Gazdičová.

Náhradný most je užitočným dočasným riešením. "Na náš návrh sa rozhodlo, že táto časť potoka bude premostená náhradným mostom zo správy štátnych hmotných rezerv," povedal Jaroslav Kapusniak, riaditeľ KR HaZZ Žilina. Most bude slúžiť niekoľko týždňov, možno aj mesiacov, a budú po ňom premávať autá aj autobusy. Domáci sa však obávajú, že život v doline už nebude, aký býval. Mnohí z nich pri práci využívajú nákladné autá
a tie náhradným mostom nemôžu prechádzať. Práce sa preto pokúsia čo najviac urýchliť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy