Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kastrácia mačiek verzus nekontrolované množenie. Ochranári v tom majú jasno
Zdielať na

Kastrácia mačiek verzus nekontrolované množenie. Ochranári v tom majú jasno

BRATISLAVA / Voľne žijúce mačky nepatria nikomu. Nie sú majetkom mesta, ani jednotlivca, nik nemá voči ním povinnosť a zákon ich nerieši. Síce sú to tvory samostatné a vďaka lovu hlodavcov aj užitočné, no len do chvíle kým sa nepremnožia. Aby sa to nestalo, dobrovoľníci v Bratislave zorganizovali kastračnú akciu.

Dobrovoľníci odchytávajú voľne žijúce mačky, aby ich zverolekári mohli vyšetriť a následne sterilizovať. "Mačičky sa nekontrolovane množia donekonečna. Ale donekonečna sa nedajú umiestňovať a zachraňovať. Preto sme rozbehli kastračný projekt," hovorí dobrovoľníčka Lenka Učníková. Zverolekári po privezení mačku uspia a spravia celkovú prehliadku, vrátane kontroly prítomnosti parazitov. Problémom sú najmä kliešte. Tie im odstránia spolu s ostatnými vonkajšími a vnútornými parazitmi. V prípade iných ochorení nasadia liečbu.

Po kastrácii sú mačky po 24 hodinách vypustené na tom istom mieste mieste odkiaľ boli odchytené.  "Z toho dôvodu, že vo väčšine prípadov máme tie lokality nahlásené vopred ľuďmi, ktorí sa o tie mačky starajú. Tým pádom sú aj kŕmené a majú sa tam dobre lebo sa o ne niekto stará," hovorí Učníková.  V 90 percentách prípadov odchytávajú  dobrovoľníci mačky nalákaním do klietky. V tých zvyšných 10 percentách ich musia chytiť do rúk.

Vďaka takýmto akciám sa občas nájdu aj mačky, ktoré sa zatúlali svojim majiteľom. "Dievčatá odchytili kocúrika, prečítal sa čip. On bol 6 mesiacov stratený," hovorí o šťastnom prípade veterinárka Lucia Freivoltová.  Každé zviera sa kontroluje čítačkou čipov aby sa zistilo, či niekomu nepatrí. Rovnako sa kontroluje aj to či nemá zastrihnuté ucho. To je znak, že už bolo kastrované.  Dobrovoľníkom sa vďaka tejto akcii podarilo v Bratislave sterilizovať viac ako 200 mačiek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy