Skoro jasno
18°
Bratislava
Vláda ide bojovať proti daňovým podvodom. Takto bude kontrolovať podnikateľov
Zdielať na

Vláda ide bojovať proti daňovým podvodom. Takto bude kontrolovať podnikateľov

BRATISLAVA / Vláda schválila komplexný balík nových opatrení v boji proti daňovým podvodom. Je reakciou na stále väčšiu vynaliezavosť podnikateľov v snahe vyhnúť sa plateniu daní. Slovíčko online ako nástroj kontroly, ktorý chce ministerstvo zaviesť, ale podľa analytikov želaný efekt neprinesie.

Minister financií Peter Kažimír predstavil až 21 opatrení, ktorými chce pritvrdiť v boji proti daňovým únikom. Do praxe sa zavedú postupne počas tohto a nasledujúceho roka. V doprave sa zavedie online monitoring prepravy. 

"Ide o vytvorenie systému, ktorý v kombinácii s mýtnym systémom umožní potlačenie zneužívania podvodných činností spojených s pohybom - akýmsi fantómovým prevozom tovaru z jedného miesta na druhý," uviedol minister financií Peter Kažimír.

Likvidácia firiem

Zabrániť chcú aj nekalým praktikám pri likvidácii obchodných spoločnosti. "Keď sa firmy zlúčia, stratia konateľa a ten niekde zmizne. Po novom, pri takomto zámere sa bude musieť k zlučovaniu firiem vyjadrovať aj správca dane," dodal Kažimír.

"Zákony iba neúspešne dobiehajú prax. Kedže prax je vždy popredu a na základe nedostatkov z praxe sa vytvárajú nové zákony. Čoho sa ja obávam, je to, aby to množstvo opatrení nedoplatili tí, ktorí podnikanie myslia poctivo. Tí, ktorí podnikanie berú iba ako prekážkový beh, budú to pre nich len ďalšie veci, ktoré majú obísť," myslí si finančný analytik Pavel Škriniar.

Evidencie tržieb

Pre používateľov registračnej pokladnice chce finančná správa zaviesť evidenciu tržieb v elektronickej registračnej pokladnici s online prepojením na finančnú správu. Zároveň sa zruší dosiaľ zavedený limit na vydávanie bločkov z virtuálnej registračnej pokladnice. Minister zároveň hovoril aj o ústretovosti finančnej správy a možnosti vrátenia časti nadmerného odpočtu pred začatím daňovej kontroly.

Minister sa nevyhol ani otázke ako motivovať pracovníkov verejnej správy, aby pracovali poctivo. "Politik nemôže povedať, že platy by nemali rásť. Mali by sme si však uvedomiť, že na prvom mieste je, aby to bolo primerané," dodal Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy