Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobrôtka, Ohnivý kôň či Gopavrndapala. Aj takéto mená chcú dať rodičia svojim deťom
Zdielať na

Dobrôtka, Ohnivý kôň či Gopavrndapala. Aj takéto mená chcú dať rodičia svojim deťom

BRATISLAVA / Slovenské matriky odsúhlasia ročne okolo 1 500 žiadostí o zmenu mena alebo priezviska. No nesúvisí to len so sobášom či rozvodom. Príkladom toho, že je možné zmeniť si priezvisko aj inak, je napríklad herečka Dara Rolins či herec Peter Sklár. Na matrikách ale pribúdajú aj celkom nové a veľmi ojedinelé mená a tak pri ministerstve kultúry pracuje aj takzvaná kalendárová komisia, ktorej úlohou je práve zostaviť nové Kalendárium.

Mnohí rodičia chcú dať do vienka svojim deťom originalitu vo forme krstného mena. A tak aj u nás na Slovensku žije Napoleon, Elsa, Fiona, Beyónce, Madonna, Quentin, či Dobrôtka.

"Jedno je zaujímavé a podotýkam, že ide o celé krstné meno - Cristian Ronaldo," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Podmienky zmeny mena

Pokiaľ ide o nezvyčajné meno pochádzajúce zo zahraničia, a matrika ho nevie dohľadať, musí rodič doložiť potvrdenie z danej krajiny o jej používaní. V takom prípade ho matrikárka musí zapísať, aj keby malo v slovenčine neželaný význam - napríklad mongolské dievčenské meno Osol. 

"Ak ide napríklad o meno z telenovely, tak stačí, aby ukázali, že v televízii existuje postava s takýmto menom," dodala Andrea Dobiášová. Príklad jedného z naopak neschválených mien je aj - Gopavrndapala. Takéto meno chceli dať svojmu dieťaťu mama, ktorá pochádzala z Indie a otec Slovák.

Naše úrady však nedokázali dôveryhodne presvedčiť, že takéto meno existuje. "V minulosti prišiel jeden rodič s tým, že by chcel, aby jeho dieťa malo krstné meno Ohnivý kôň," hovorí jeden z mnohých zážitkov hovorca starostu mestskej časti Bratislava - Nové mesto Marek Tettinger.

Zmena priezviska

Matrikári, ktorí chodia aj na zahraničné semináre, ale tvrdia, že aj rodičia v iných krajinách chcú dopriať deťom jedinečné mená. Napríklad dať svojmu dieťaťu meno podľa známeho energetického nápoja. Na matrikách je možné požiadať aj o zmenu mena či priezviska. O takúto zmenu požiada ročne približne 1 500 Slovákov. 

Na matrikách menia mená napríklad z Barbory na Barborku, z českej verzie Věry na Vieru. Ďalej umožnia rodičom, ktoré si osvoja dieťa, úplne zmeniť jeho krstné meno, no najmenej častá je zmena mena pri zmene pohlavia. Ľudia si ale menia aj priezviská. Matrika vezme do úvahy napríklad aj to, ak máte zhodné priezvisko napríklad s nejakým zločincom. V tomto prípade však na zmenu priezviska musíte uviesť pádny dôvod.

Najčastejším dôvodom na zmenu priezviska je odstránenie koncovky -ová zo ženského priezviska. Druhý najčastejší dôvod je zmena priezviska po rozvode. Matriky umožňujú aj slovenskú verziu priezvisk, či naopak návrat k starým rodinným priezviskám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy