Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Diviaky ničia golfové ihrisko pri Prievidzi, strieľať ich nemôžu
Zdielať na

Diviaky ničia golfové ihrisko pri Prievidzi, strieľať ich nemôžu

PRIEVIDZA / Golfový areál v Sebedraží pri Prievidzi má nových členov. Lenže nepozvaných - diviaky. Tie si tam najmä v noci chodia maškrtiť na chrústoch. Ihrisko, na ktorom bežne hrajú golfisti, sa tak zmenilo na oranisko. A zničených plôch každú noc pribúda. Poľovníci ale na diviaky s mláďatami strieľať nemôžu. A preto prišiel na rad 6 kilometrov dlhý plot. Ale ani ten diviaky nezastavil.

Diviaky urobili z golfového ihriska v priebehu niekoľkých nocí oranisko. Golfový areál tu vybudovali pred niekoľkými rokmi. Doteraz sa diviaky objavovalo skôr sporadicky. V posledných dňoch tu však narobili spúšť.

"Je to veľká plocha, takže to nie je o jednom diviakovi, je to o celej rodine, možno dvoch," vysvetľuje Roman Pagáč z golfového klubu Bojnice.

Nepomohol ani plot

Kvôli diviakom areál oplotili. Vôbec to však nepomohlo. Minulý rok na to použili 6 kilometrov pletiva. Diviaky však chodia vo veľkých skupinách a plot ich nezastaví. 

O pomoc požiadali aj tunajších poľovníkov. Tí však podľa ich slov v noci strieľať diviaky nemôžu. Práve vtedy však robia na ihrisku najväčšiu škodu. Začali ich aspoň plašiť.

Nemôžu ich loviť

"Diviačica s mláďatkami chodia najmä v noci. V tomto období sa táto diviačica ani neloví, tá sa bude loviť v iných mesiacoch," dodáva predseda Poľovného spolku Biela skala Vladimír Oršula.

Hráči golfu sú nahnevaní. Každú noc im diviaky zlikvidujú veľkú časť ihriska. "Náklady sú obrovské. Trávu sme už mali kosiť. Teraz to musíme zmulčovať, znovu zasiať a čakať, kým to vyrastie. To ihrisko je nepoužiteľné," dodáva Roman Pagáč. Diviaky podľa odborníkov tak ľahko z ihriska neodídu. V tráve sa totiž nachádzajú chrústy – ich pochúťka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy