Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kto bol Jozef Tiso? Jeho smrť stále rozdeľuje slovenskú spoločnosť
Zdielať na

Kto bol Jozef Tiso? Jeho smrť stále rozdeľuje slovenskú spoločnosť

BRATISLAVA / Dr. Jozef Tiso. Kontroverzná postava našej histórie. Jeho osud dodnes rozdeľuje slovenskú spoločnosť. Jeho odporcovia pripomínajú tragický osud slovenských židov, ktorých režim poslal na smrť. Tisovi obhajcovia stále pripomínajú takzvané prezidentské výnimky ktoré vraj mnohých židov zachránili.

Je to presne sedem desaťročí, čo sa za múrmi bratislavského Justičného paláca písala dodnes kontroverzná slovenská história. Vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa popravili na šibenici.

"V piatok 18. apríla bol vykonaný trest smrti povrazom nad Dr. Jozefom Tisom, ktorého odsúdil Národný súd v Bratislave. Menovaný žiadal udelenie milosti, ktorá mu udelená nebola a v dôsledku toho rozsudok Národného súdu vykonaný," takúto správu priniesol denník Čas, dva dni po Tisovej poprave. Viaceré vtedajšie periodiká informovali o jeho smrti. Záujem verejnosti bol veľký.

Najväčší súdny proces

"Išlo o proces s bývalým prezidentom. Dá sa povedať, že je to jeden z najväčších, ak nie jeden najvýznamnejších procesov v slovenských dejinách," uviedol historik z Ústavu pamäti národa Ondrej Podolec.

Po vzniku slovenského vojnového štátu bola Tisova moc na Slovensku prakticky neobmedzená. V jednej osobe bol predsedom jedinej vládnucej Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, prezidentom republiky, najvyšší veliteľ Hlinkovej gardy a zároveň armády. Ako vodca slovenského národa mal najväčšie právomoci.

Tiso sa pre svoje rozhodnutia a spoluprácu s Adolfom Hitlerom dostal pred súd. Obžalovaný bol z podielu na rozbití Československa, z likvidácie demokracie a slobody v krajine a nastolenia totality a z aktívneho potlačenia slovenského národného povstanie. Večer pred popravou sa Tiso rozlúčil so svojou rodinou a právnikmi. Podľa výpovedí sa celú noc modlil so svojim spovedníkom. Rovnako tak aj krátko pred svojou smrťou.

Politické zmýšľanie

"Kňaz ho sprevádzal aj na popravisko, kde svedkovia zaznamenali, že sa obaja nahlas po latinsky modlili," dodal historik Ondrej Podolec. Jozef Tiso bol popravený o 5:30. Prítomní lekári konštatovali smrť za 7 minút.

"Polemizovať o tom, či poprava bola správna alebo nie, môžeme, ale nič to nezmení na historickom fakte, ktorý sa stal," myslí si riaditeľ múzea Slovenského národného povstania Stanislav Mičev.

Po smrti Jozefa Tisa boli jeho pozostatky uložené v hrobe na bratislavskom Martinskom cintoríne. Až neskôr po verifikácii jeho DNA ich premiestnili na Nitriansky hrad. Dnes tu teda ostalo pietne miesto pre jeho prívržencov. "Všetci tí, ktorí sympatizujú so Slovenskou republikou, ktorá bola v rokoch 1939 - 1945 sú jednoducho politického zmýšľania, ktoré na tejto politickej scéne nemá čo robiť," dodáva Stanislav Mičev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy