Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Harabinove urážky odvolaciemu súdu nevadili. Opäť ho oslobodili
Zdielať na

Harabinove urážky odvolaciemu súdu nevadili. Opäť ho oslobodili

BRATISLAVA / Pred disciplinárny senát Najvyššieho súdu sa dnes postavil už po druhý krát - za výroky, ktoré adresoval ešte v roku 2015 predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej. Pre médiá vtedy povedal, že je svojim spôsobom chudera, ktorá môže skončiť na psychiatrii.

Odvolací súd teraz prípad senátu vrátil a v súdnej sieni vypovedala aj Švecová, ktorá Harabina takisto nazvala chudákom. Po viac ako siedmich hodinách nakoniec padlo rovnaké rozhodnutie, ako v máji minulého roku.

Harabin často mediálne vystupuje, má videá aj na youtube. Za jeho vyjadrenia sa rozhodla podať disciplinárny návrh aj Daniela Švecová. Ide o jej piaty návrh na potrestanie tohto sudcu NS SR a podala ho tento rok v marci za výroky v článkoch v časopise Zem a vek, ktorými podľa nej dehonestuje justíciu a čelných predstaviteľov štátu.

„Uviedol výroky, ktorými porušil povinnosti sudcu, keďže konal spôsobom, ktorý mohol narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov, a to najmä tým, že nedodržal zásady sudcovskej etiky,“ spresnili z tlačového odboru Najvyššieho súdu SR.

Podľa Švecovej sa Harabin dopustil závažného disciplinárneho previnenia, za čo predsedníčka najvyššieho súdu navrhuje preloženie na okresný súd a zníženie funkčného platu o 70 percent na obdobie jedného roka.

Švecová uznala, že za výroky Harabina na jej adresu má právo podať žalobu na ochranu osobnosti a žiadať aj satisfakciu, ale stálo by ju to veľmi veľa práce a tak touto cestou situáciu zatiaľ nerieši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy