Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Policajná razia na skládke odpadu. Medzi odberateľov patrí aj spoločnosť Juraja Širokého
Zdielať na

Policajná razia na skládke odpadu. Medzi odberateľov patrí aj spoločnosť Juraja Širokého

BRATISLAVA / Televízia JOJ získala informácie o podozrivej skládke stavebného odpadu, ktorý údajne podľa anonymného zdroja, končí nezákonne pod stavanými diaľnicami. Ide o areál súkromnej firmy, ktorá vykupuje a predáva materiál, dovážaný na skládku rôznymi firmami z rozsiahlych stavenísk v Bratislave. Podľa úradov to však má byť odpad, s ktorým spoločnosť Ančeta nakladá bez oprávnenia. Medzi jej odberateľov patrí aj spoločnosť Juraja Širokého - Váhostav.

Policajní detektívi v stredu ráno prekvapili robotníkov priamo v areáli spoločnosťi Ančeta s.r.o. Pole spoločnosť využíva na dovoz rôzneho materiálu. Ide o zeminy, kamenivo, drvený betón aj štrky. Sem vozia rôzne firmy nákladiakmi vyťažený odpad, ktorý vzniká z výstavby v Bratislave. Firma ho vykupuje a následne aj odpredáva.

Podľa konania policajných detektívov bolo zrejmé, že sa zaujímajú o rozlohu areálu. Ten zameriavali geodeti. Aj o čísla parciel, na ktorých sú obrovské tony materiálu uskladnené, zaujímali sa o dokumenty preverovanej firmy. Skládku ohraničili páskami a vodičom, ktorých zastihli na pozemkoch, zakázali odísť preč. 

Policajná akcia začala krátko pred 8 hodinou ráno. Spoločnosť tvrdí, že tu má uložený stavebný materiál. Polícia pre TV JOJ počas dňa neodpovedala. Nie je jasný teda dôvod, prečo policajní detektívi nabehli do areálu skládky a aký trestný čin preverujú. Nereagovala ani dozorujúca prokuratúra. "Ak sa takáto akcia deje, asi sú nejaké pochybnosti o kvalite materiálu alebo pôvodu materiálu, to ja neviem," hovorí konateľ firmy František Ančík.

V areáli sa okrem áut spoločnosť Ančeta nachádzali aj vozidlá spoločnosti Váhostav. "Mechanizmy spoločnosti Váhostav sa v tejto lokalite nachádzajú preto, lebo spoločnosť stavia pre španielskeho koncesionára prístupové komunikácie v rámci PPP projektu pre budúci diaľnicu," vysvetľuje hovorca spoločnosti Váhostav Tomáš Halan.

Ak Váhostav vykupoval od Ančety meteriál z tejto skládky, otázkou pre rozsiahlejšie vyšetrovanie bude to, čo reálne dodal na štátnu stavbu diaľnic. "V tomto prípade nebolo nejaké podozrenie, že by mohlo ísť o nekalú činnosť tejto spoločnosti," dodáva Halan. 

Televízia JOJ získala úradné rozhodnutie bratislavského okresného úradu životného prostredia, v ktorom je uvedené, že materiál na preverovaných pozemkoch je len odpad, uskladnený ilegálne. "Ančeta s.r.o. je osoba zodpovedná za umiestnenie odpadov v rozpore so zákonom o odpadoch. Je povinná zabezpečiť zhodnotenie alebo zneškodnenie odpadu v súlade so zákonom o odpadoch na vlastné náklady," píše sa v rozhodnutí OÚ BA z 10.10.2016.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy