Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na cestách únie pribudnú nové kontroly. Zamerajú sa na emisie
Zdielať na

Na cestách únie pribudnú nové kontroly. Zamerajú sa na emisie

ŠTRASBURG / Európsky parlament požaduje veľké pokuty pre výrobcov áut, ktorí sfalšujú emisné testy. Za jedno auto 30-tisíc eur. Navyše pokiaľ by členský štát odmietol automobilku pokutovať, urobiť tak môže Európska komisia. A chystá sa aj ďalšia novinka - špeciálne kontroly priamo na cestách.

Vo všetkých členských krajinách EÚ budú na cestách operovať špeciálne hliadky, ktoré budú skúmať, či vaše auto spĺňa emisné normy. "Národné kontrolné inštitúcie budú môcť skontrolovať akékoľvek auto, samozrejme, len so súhlasom majiteľa," upresňuje europoslanec Ivan Štefanec. Po dohode s vodičom ho budú môcť zobrať na podrobnejšie testovanie až na jeden deň.

Nové, prísne kontroly tak budú nielen v testovacích linkách, ale aj priamo na cestách. Europoslanec Richard Sulík si nemyslí, že treba takto komplikovať bežným ľuďom život. "Sprísňujeme celý proces kontroly, aby si spotrebiteľ skutočne kúpil to, čo je deklarované," obhajuje novinku europoslankyňa Monika Smolíková. Ak by sa na cestách našli pochybenia, audit sa bude robiť na spoločnom celoeurópskom trhu.

Za každé nevyhovujúce vozidlo, ak by napríklad boli sfalšované výsledky testov, budú musieť producenti zaplatiť pokutu 30 000 eur. "Vysoké pokuty ich musia odradiť od takéhoto konania v budúcnosti," vyjadril sa europoslanec Miroslav Mikolášik. Pre Slovensko, ako automobilovú veľmoc, to znamená oveľa viac kontrol v testovacích centrách automobiliek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy