Skoro jasno
17°
Bratislava
Nemocnica Rázsochy za stámilióny. V návrhu chýbajú lôžka, laboratória aj školiace strediská
Zdielať na

Nemocnica Rázsochy za stámilióny. V návrhu chýbajú lôžka, laboratória aj školiace strediská

BRATISLAVA / Lekári kritizujú návrh nemonice Rázsochy, ktorá má stáť niekoľko sto miliónov. Prvé roky ju má riadiť zahraničný manažment. Návrh ministerstva zdravotníctva nemá podľa Slovenskej lekárskej komory dostatočný počet lôžok a v chýbajú v ňom aj priestory pre laboratóriá, školiace strediská či školiace miestnosti.

Slovenská lekárska komora oslovila všetky medicínske odbory a v spoločnej výzve žiadajú ministra zdravotníctva, aby návrh novej univerzitnej nemocnice Rázsochy ešte zmenil. Aj keď by mala byť najprestížnejšou nemocnicou na Slovensku, lekári nesúhlasia, aby riadenie v prvých rokoch prevzal zahraničný manažment a prekáža im tiež nízky počet lôžok.

"Ideme do niečoho nového, do niečoho, za čo by sme sa naozaj nemali hanbiť," povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. Kroky ministra, ktorý chce riadenie zveriť do rúk zahraničných odborníkov sú vraj dehonestáciou úrovne slovenských riadiacich pracovníkov.

"My sa bavíme o tom, kto to bude projektovať a ako to bude projektovať, pretože v Austrálii sú nemocnice úplne iné. Aj na Novom Zélande aj v Juhoafrickej republike. My sa musíme radiť s tými, ktorí v tomto priestore žijú, ktorí poznajú slovenské zdravotníctvo," uviedol Kollár. 

"Zámerom je vybrať v úvode procesu v medzinárodnej súťaži partnera, ktorého úlohou bude koncepčne zastrešiť medicínsky aj nemedicínsky koncept novej univerzitnej nemocnice," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pri počte lôžok, s ktorými sa počíta v návrhu ministerstva zdravotníctva sa síce budova postaví, ale nič sa nezmení. Aj to je jedno z najdôležitejších kritérií, ktoré lekári otvorene kritizujú. "Interná medicína tam má plánovaných 79 lôžok. Ja môžem vymenovať 16 odborov. Keď vydelíte 80 šestnástimi, to je päť lôžok na každý odbor?" pýta sa Angelika Bátorová z Hematologicko-transfuziologickej spoločnosti. 

"Počet lôžok by sa mal ešte znížiť o približne 160. Samozrejme reflektujeme potreby obyvateľstva, či už v regióne Bratislavy alebo aj v rámci celého Slovenska, nakoľko pôjde o špičkovú nemocnicu, ktorá bude poskytovať skutočne unikátnu zdravotnú starostlivosť v krajine,"  uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Podľa Mariána Viciána, člena prezídia Slovenskej lekárskej komory, to bude opäť len nemocnica, ktorú budú dopĺňať iné nemocnice v Bratislave, napríklad tá v Ružinove, v Petržalke alebo v Starom meste. "Nebude to jedna veľká komplexná nemocnica," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy