Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Obrovský mäsový škandál, inšpektori pozastavili predaj desiatok výrobkov
Zdielať na

Obrovský mäsový škandál, inšpektori pozastavili predaj desiatok výrobkov

BRATISLAVA / Podozrenia, že mäso dovážané z Brazílie k nám, nie je v poriadku, sa potvrdili. Slovensko, ktoré ako prvé v Európskej únii začalo kontrolu jeho kvality, pozastavilo predaj 237 druhov, a to aj v hypermarketoch a supermarketoch. Z nich odobrali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vzorky na testovanie.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) nariadili už minulý týždeň preventívne pozastavenie predaja a podávania mäsa dovážaného z Brazílie. Ide o reakciu na medzinárodný škandál, v ktorom už federálna polícia obvinila v Brazílii viac ako sto ľudí z korupcie, pozastavili prevádzku 21 mraziarenských závodov a obvinili aj 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke, aj mäsa napadnutého salmonelou.

Polícia v Brazílii okamžite zavrela tri fabriky. Medzi obvinenými je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa, spoločnosť JBS. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. Slovenskí inšpektori začali vykonávať kontroly ako prví v EÚ.

Z celkového počtu 237 pozastavených produktov už ŠVPS skontrolovala 82 vzoriek, pričom 17 z nich bolo nevyhovujúcich. Konkrétne išlo o desať vzoriek kuracej pečienky, päť prípravkov označených ako kuracie mäso, napriek tomu, že v nich bola použitá soľ, a dva výrobky pochádzajúce zo zakázaných závodov. Pokuty v tomto prípade môžu byť v rozpätí jedného až piatich miliónov. 

Inšpektori naďalej odoberajú vzorky a brazílske mäso testujú aj na konzervačné látky a na prítomnosť salmonely. Výsledky testov budú známe do konca týždňa. V rámci preventívnych opatrení nariadilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. 

Produkty živočíšneho pôvodu z Brazílie boli uvádzané na trh a pozastavené u týchto prevádzkovateľov potravinárskeho podniku:

Prevádzkovateľ

Počet pozastavených produktov

BILLA

24

TESCO

31

KAUFLAND

4

COOP JEDNOTA

6

METRO

29

Sklady

41

Iný prevádzkovateľ

102

Celkom

237

 "Vzhľadom na závažnosť, vyzývame všetkých spotrebiteľov, aby na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa. Taktiež apelujeme na všetkých zákazníkov reštaurácií, ale aj rodičov detí stravujúcich sa v školských zariadeniach, aby sa pýtali na pôvod podávaného mäsa. Tu totiž nesiaha kompetencia kontroly ŠVPS a nedokážeme vylúčiť, že takéto mäso tam mohlo byť distribuované,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Potravinoví inšpektori vykonali kontroly aj v zariadeniach spoločného stravovania, dokopy navštívili 1362 prevádzok, pričom v 269 zistili mäso pôvodom z Brazílie. Najčastejšie sa jednalo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a hlbokozmrazené kuracie pečienky, v celkovom množstve 9157 kg. Odobrané vzorky testujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy