Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mrkva, pohánka, kompót, kápia aj ryby. POZOR, sú stiahnuté z predaja!
Zdielať na

Mrkva, pohánka, kompót, kápia aj ryby. POZOR, sú stiahnuté z predaja!

SLOVENSKO / Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy stiahli počas marca z predaja 5 rôznych produktov. Aktuálne má na mále aj hovädzie mäso dovezené z Južnej Ameriky, informuje portál pluska.sk Podozrivé mäso našli inšpektori v 52 predajniach. Vzorky poslali na rozbor, výsledky by mali byť už zajtra. Ak sa preukáže, že nie je vhodné na konzumáciu, jeho predaj zakážu. Zatiaľ vyzvali stravovacie zariadenia, aby mäso z Brazílie zákazníkom neponúkali.

Ak máte mäso z Brazílie doma, počkajte s jeho konzumáciou do zverejnenia výsledkov rozboru, píše portál pluska.sk.  Jednoznačný zákaz predaj a stiahnutie výrobku z trhu už platí pre výrobok „Mrkva praná“ od dovozcu Hand – Pol Skup Warzyw Owocow, ktorú skontrolovali v bardejovskom veľkosklade. Vo vzorke zistili dvadsaťnásobne nadlimitné množstvo kadmia (0,210 mg/kg), pričom limit je maximálne 0,10 mg/kg.

Z trhu sťahujú aj "Jahodový kompót v mierne sladkom náleve od Natur farm", s krajinou pôvodu Čína. Vo vzorke bola zistená prítomnosť syntetického farbiva E 124 – Ponceau 4R/košenilová červená A v množstve 13,4 mg/kg. Toto farbivo nie je vôbec povolené na použitie do daného druhu potraviny.

Prekvapením je pohánka, ktorá je považovaná za veľmi zdravú obilninu. Z trhu sťahujú konkrétne výrobok "RAVITA pohánka termicky lúpaná tmavá", krajina pôvodu Čína. Vo vzorke bol zistený prekročený limit rezíduí pesticídov glyphosatu = 1,1 mg/kg, pričom limit je 0,1 mg/kg. 

Ďalším sťahovaným výrobkom je "Paprika červená Kápia", krajina pôvodu Turecko. Analýzou výrobku zistili prekročený obsah rezíduí pesticídu chlorpyrifos = 0,069 mg/kg, pričom limit je 0,01 mg/kg.  Prevádzkovateľovi bol vydaný zákaz distribúcie a predaja predmetnej potraviny a sťahuje potravinu z trhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy