Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Statik dostal pre zrútené garáže trest 30 mesiacov väzenia
Zdielať na

Statik dostal pre zrútené garáže trest 30 mesiacov väzenia

BRATISLAVA / Okresný súd Bratislava II uznal obvineného statika Jána T. za vinného z prečinu všeobecného ohrozenia v prípade pádu strechy bratislavského komplexu Trinity v roku 2012. Menovaný statik stojí aj za posudkami pre dnes už vysťahované Apollo Business Centrum a piešťanský polyfunkčný dom Centroom. Tam si nákladnú opravu, aby bol objekt opäť obývateľný, museli majitelia bytov zaplatiť sami.

Trestným rozkazom odsúdil Okresný súd BA II Jána T. k trestu odňatia slobody vo výmere 30 mesiacov s podmienečným odkladom v trvaní päť rokov. Trestný rozkaz nie je právoplatný, nakoľko prokurátor podal odpor. Vo veci tak súd vytýči termín hlavného pojednávania, informuje portál teraz.sk. Zároveň dostal statik zákaz vykonávať svoju profesiu na nasledujúcich šesť rokov.


Ján T. je ako statik spájaný aj Apollo Business Centrom v Bratislave, z ktorého sa museli nájomníci už v roku 2015 vysťahovať. Podľa statického posudku tam totiž boli závažné problémy, ktoré mohli spôsobiť zrútenie budovy. Investor sa napokon rozhodol pre zbúranie, rekonštrukcia by totiž mohla byť ešte drahšia a komplikovanejšia. 

Strecha komplexu Trinity sa zrútila 1. júla 2012. Podľa vyšetrovania statika nepočítala so zaťažením strechy zeminou. Návrh na podanie obžaloby Jána T prišiel  minulý rok v lete. 

Tretím nepodareným projektom je komplex Centroom v Piešťanoch, z ktorého sa museli v roku 2015 vysťahovať všetci majitelia 44 bytov, aj prevádzok. Narušená statika sa začala prejavovať dva mesiace po vypršaní záručnej lehoty na stavbu. Dom si napokon majitelia, ktorí museli splácať hypotéky za byty napriek tomu, že ich nemohli obývať, nechali zrekonštruovať na vlastné náklady. 

Pozrite si archívny príspevok k problémom so statikou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy