Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovák priznal, že chcel pilotovať lietadlo opitý, požaduje ročný trest
Zdielať na

Slovák priznal, že chcel pilotovať lietadlo opitý, požaduje ročný trest

CALGARY / Slovenský pilot kanadských aeroliniek v stredu pred súdom priznal, že v decembri nastúpil opitý do linkového lietadla, v ktorom mal prevážať stovku pasažierov. Podľa kanadských žalobcov sa mu so strojom nepodarilo odletieť preto, že pod vplyvom alkoholu v kabíne stroja omdlel.

Prokuratúra pre neho požaduje ročný trest väzenia, uviedla kanadská stanica CBC. Tridsaťsedemročný Miroslav Gronych, ktorý získal v Kanade pracovné vízum, mal posledný deň minulého roka riadiť stroj spoločnosti Sunwing Airlines z mesta Calgary s medzipristátím v Regine a Winnipegu až do cieľovej destinácie v mexickom Cancúne. Do kokpitu nastúpil ráno krátko pred tým, ako mal vyraziť, pričom si zamestnanci letiska všimli, že sa správal čudne.

Potom jeho kolegovia zistili, že bezvládne leží v pilotnom kresle a nereaguje na oslovenie. Keď mu policajti urobili krvné skúšky, zistili, že má trojnásobok povolenej hladiny alkoholu. V jeho hotelovej izbe našli prázdnu fľašu vodky. "Ide o zločin dramatických rozmerov. Posledná vec, o ktorú by sa mala verejnosť starať, je to, či sú piloti triezvi," povedala prokurátorka Rose Greenwood.

Pilotov právnik na súde vyhlásil, že je Slovák závislý na alkohole, ale lieči sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy