Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počasie ako na hojdačke. Kedy sa s nami zima definitívne rozlúči?
Zdielať na

Počasie ako na hojdačke. Kedy sa s nami zima definitívne rozlúči?

SLOVENSKO / Štvrtok má pod palcom oblasť vysokého tlaku vzduchu a hneď je to poznať. Slnko, slnko, sem-tam zablúdený oblak, najmä na severe a východe krajiny. Teplota už naznačuje, že jar je na blízku, až 16°C v tých najteplejších častiach Slovenska.

"Aj v piatok to bude veľmi podobné. Zrána hmly, cez deň slnko na oblohe. To potlačí ortuť v teplomere ešte vyššie, až na hodnotu 18-19°C na juhu západného a stredného slovenska. Na severe zostane chladnejšie, od 9 do 14°C. V piatok popoludní už začne pribúdať oblačnosť a k večeru sa na krajnom západe už môžu objaviť slabé zrážky. Tie už súvisia s postupom studeného frontu do našej oblasti," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Niekde napadne aj sneh

Naplno sa studený front začne prejavovať u nás v noci na sobotu. Od západu až severozápadu sa zamračí, na mnohých miestach sa rozprší, na severe rozsneží. V sobotu ráno bude čerstvá snehová pokrývka na Kysuciach, Orave a aj Turci. Najviac centimetrov dostanú návetria hôr. V sobotu bude pršať na väčšine nášho územia, od asi 800 metrov sa pripravme na sneženie. Teplota v sobotu od 6 do 11°C, ale severné okresy sa musia pripraviť na návrat zimy, tam bude počas dňa iba od 2 do °C. Pozor na silný vietor od západu, v nárazoch až okolo 60 km/h.

Nedeľa bude s premenlivou, na severe a východe prevažne veľkou oblačnosťou a najmä tu budú aj početné prehánky, občasný dážď, od asi 800 metrov naďalej hrozí sneženie. Denná teplota od 2-5°C na severe a Spiši po 11 °C na Podunajskej nížine a juhu stredného Slovenska.

Silný vietor na horách

Na horách bude počas víkendu zamračené. Sneh nám aj tu pripomenie návrat zimy, spadnúť môže až do 10 centimetrov nového snehu, na severozápadných a západných návetriach lokálne aj viac. V 1 500 metroch nad morom sa bude teplota udržiavať okolo -5°C. "Pozor, bude silno fúkať," varuje Miriam Jarošová. "Od výšky asi 1 500 metrov nad morom počítajte v nárazoch s búrlivým vetrom až víchricou," dodáva Jarošová.

Ale v pondelok máme prvý jarný deň a a v ďalších dňoch by tomu mali zodpovedať aj teploty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy