Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Zalesnený svah sa podmáčaním dostal do pohybu. Dedina je ohrozená
Zdielať na

Zalesnený svah sa podmáčaním dostal do pohybu. Dedina je ohrozená

RUSKÁ VOLOVÁ / V Ruskej Volovej sa dal priamo v dedine do pohybu zalesnený svah. V dôsledku zosuvu padali na cestu stromy a j stĺpy. V ohrození boli aj rodinné domy. Na miesto sa dostavila výjazdová skupina krízového riadenia. Od rána v dedine zasahovali sninskí hasiči. Situáciu musia aj počas dnešného dňa monitorovať, hrozí, že sa časť svahu odtrhne úplne.

Všetko sa začalo jedným spadnutým stromom. Vtedy ešte ľudia netušili, že sa začne posúvať aj celý svah.

"Dôsledkom silných dažďov a snehu došlo k podmáčaniu svahu," hovorí veliteľ zásahu Milan Kubaljak.

Zosuvom svahu došlo k narušeniu koreňovej sústavy stromov. Tie padali na cestu, v ohrození boli aj rodinné domy.

"Ohrozovali elektrické vedenie, telefonické vzdušné, ohrozovali strechy príbytkov," hovorí Ing. Roman Gallik, vedúci odboru krízového stavu v Snine.

Výjazdová skupina okresného úradu v Snine so správcom toku a samosprávou sa vo večerných hodinách dostavili na tvár miesta. Starostku obce upozornili na to, že tento svah je aktívny a zosúva sa.  Vo štvrtok od rána  v obci zasahovali hasiči a pomáhali aj miestni obyvatelia.

Hasiči sa museli dostať aj na druhú stranu svahu. Hasičský rebrík im slúžil ako lávka cez potok. Starostka obce spolu s povodňovou komisiou musia celú situáciu monitorovať aj naďalej, keďže hrozí , že sa celý svah odtrhne.

"Ak sa zosunie svah dôjde k zataraseniu prietoku vody, tým pádom bude zaplavená miestna komunikácia a môžu byť ohrozené aj rodinné domy," hovorí Eva Turbáková, starostka obce.

Podľa správcu vodného toku je preto nevyhnutné vykonať na svahu geologický prieskum, urobiť údržbu vodného toku a svah odľahčiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy