Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Začal súd v kauze nástenka: Exministrom hrozí 20 rokov väzenia
Zdielať na

Začal súd v kauze nástenka: Exministrom hrozí 20 rokov väzenia

PEZINOK / Súd prijal obžalobu na dvoch exministrov a ďalšie tri osoby pre podozrenie z machinácie pri miliónovom tendri. Špecializovaný trestný súd nevyhovel námietkam advokátov, ktorí počas dnešného procesu upozorňovali na možné procesné chyby pri vyšetrovaní kauzy.

Prokuratúra obžalovala dohromady päť osôb vrátane bývalých ministrov dopravy Mariana Janušeka a Igora Štefanovova za tender v hodnote 120 miliónov eur na dodanie niektorých služieb pre čerpanie peňazí z fondov Európskej únie. 

Oznámenie o súťaži ministerstvo pod vtedajším vedením Janušeka zverejnilo v roku 2007 na ťažko dostupnej informačnej tabuli vo svojej budove. Do tendru sa prihlásilo jediné konzorcium, ktoré zákazku získalo a bolo podľa médií blízke Slovenskej národnej strane (SNS). Práve tá nominovala Janušeka do ministerského kresla.

Podľa prokuratúry bola štátu spôsobená škoda vo výške najmenej 3,56 milióna eur z dôvodu, že konzorcium obdržalo časť zo zmieňovanej hodnoty zákazky. Zmluvu s víťazom súťaže úrady neskôr zrušili. 

V minulosti sa ešte nikdy nestalo, aby boli obžalovaní takí vysokí bývalí štátni činitelia. Dvaja ministri, ktorí sa zodpovedajú pred súdom za kauzu, môžu skončiť vo väzení až na 20 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy