Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Božene amputovali nohu, príspevok na kúpeľňu jej neschválili. Takto chodí hore schodmi na toaletu
Zdielať na

Božene amputovali nohu, príspevok na kúpeľňu jej neschválili. Takto chodí hore schodmi na toaletu

SNINA / Neverili by ste, ako sa do kúpelne presúva 54 ročná pani Božena z Uliča. Na svoj invalidný vozík si uviaže špagát, omotá si ho okolo krku a kým si oboma rukami pomáha po schodoch nahor, vozík ťahá krkom. Úradníci tvrdia, že na novú kúpeľňu nemá nárok.

Pani Božene Chauturovej z obce Uliča v okrese Snina známi poradili, aby si požiadala o príspevok na kúpeľňu. So žiadosťou neuspela.

"Samotné ťažké zdravotné postihnutie fyzickej osoby nie je pre vznik nároku na príspevok postačujúce," uviedla hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Kúpeľňa na poschodí

Úradníci v rámci sociálnej posudkovej činnosti zistili, že v dome majú bezbariérový sprchovací kút. Ten je však na poschodí. Keď manžel pani Boženy nie je doma, na poschodie sa dostane s vozíkom tak, že si okolo krku uviaže špagát a ťahá vozík hore schodmi.

"Uviazala som si špagát okolo krku a o vozík. Špagát reže, nereže. Keď potrebujem, tak musím. Keď ma už bolia ruky, oddychujem aj 10 minút na schodoch," vysvetľuje pani Božena, ktorej amputovali nohu. O príspevok na kúpeľňu žiada viac ako rok, žiaľ bezúspešne.

Príspevok

Pán Miroslav chcel manželke pomôcť, ako sa dá. Na prízemí sa preto rozhodol na kúpeľňu prerobiť komoru. Peňažný príspevok však podľa zákona možno poskytnúť iba na úpravu rodinného domu, nie však na vybudovanie nového objektu ako je kúpelňa či toaleta. "Povedali, že toto nie je kúpelňa, že to je bývalá špajzka, tak že neprispejú. Je to veľmi ťažké. S tým príjmom, čo my máme, je to veľmi ťažké," vysvetľuje manžel Miroslav Chautur. 

Manželia žijú len z invalidného dôchodku a z príspevku, ktorý pán Miroslav dostáva na opatrovanie. Ak by si aj chcel nájsť prácu, je to zbytočné. O manželku sa totiž stará 24 hodín denne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy