Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový film Veroniky Homolovej Tóthovej: Nehodní žitia?
Zdielať na

Nový film Veroniky Homolovej Tóthovej: Nehodní žitia?

BRATISLAVA / V slovenskom parlamente môžete odo dnes vidieť výstavu fotografií o návšteve skupiny telesne postihnutých mladých ľudí v nacistickom vyvražďovacom tábore Osvienčim. Spoznávali osudy ľudí, o ktorých živote rozhodovali bezcitne tí, ktorí sa považovali za nadradených. O nemeckom programe eutanázie a vraždení pacientov je aj nový dokumentárny film našej kolegyne Veroniky Homolovej Tóthovej.

Film Nehodní žitia dokumentuje nielen návštevu mladých ľudí s postihnutím na mieste, odkiaľ nebolo úniku. Nacisti podľa dostupných údajov zavraždili približne rovnaký počet postihnutých ľudí, koľko ich dnes žije na Slovensku: okolo 250 tisíc. To masové vraždenie si Nemci vyskúšali na ľuďoch, ktorí mali zdravotné postihnutie. Jedným z miest, kde nacisti namiesto liečenia a starostlivosti vymýšľali a uskutočňovali vraždenie, je zámoček Hartheim v Rakúsku, niekdajšia psychiatrická liečebňa.

"Úplne najviac ma šokovali určite tie štatistiky, ako dokázali dať na papier, že keď zabijeme, teda dezinfikujeme, ako to oni volali, toľko ľudí, tak ušetríme toľko a toľko kíl múky, kávy," hovorí  režisérka filmu Veronika Homolová Tóthová.

"Predpokladám aj na základe vlastnej nevedomosti predchádzajúcej, že je veľmi dôležité ľudí o tomto vzdelávať. Sám som prekvapený, že aj medzi mojimi priateľmi je mnoho ľudí, ktorí majú extrémistické názory a neuvedomujú si, že by mohli byť takisto súčasťou pilotnej skupiny," hovorí Marek Machata, manažér OZ Pomoc človeku.

"Ženy, matky, ktoré bežne na facebooku píšu o tom, ako by bolo dobré vykynožiť ľudí so zdravotným postihnutím.A to sú neprijateľné prejavy, voči ktorým sa musíme postaviť," Jana Žitňanská, europoslankyňa.

Etnológ Peter Salner dodáva: "Je treba vždy upozorňovať na to, že aj zdanlivo nevinné výroky sa môžu neskôr nabaľovať ako snehová guľa."

Film Nehodní žitia? odvysiela o 23:10 JOJ Plus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy