Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Je čas myslieť na dôchodok, najmä Husákove deti
Zdielať na

Je čas myslieť na dôchodok, najmä Husákove deti

BRATISLAVA / Slušnú penziu nezaručí ani prvý ani druhý pilier. Preto tí, ktorí nechcú jeseň života stráviť odkázaní na pomoc detí, dôchodku by sa mali začať venovať už dnes.

"Skutočnosť je však úplne iná. Potrebu šetriť začíname pociťovať až približne 5-10 rokov pred dôchodkom," hovorí sprostredkovateľ Ladislav Smoroň. Ľudia riešia splátky hypoték, životný štandard, nejaké dovolenky a na ten dôchodok nemyslia až tak intenzívne, ako by mali. Pritom, vyhliadky pre budúcich dôchodcov nie sú vôbec ružové.
"Hlavne Husákove deti by mali prestať veriť rozprávkam politikov o tom, že štát sa o nich v budúcnosti postará,“ hovorí Peter Világi, finančný analytik Fincentra.
"Starnutie na Slovensku bude veľmi intenzívne," dodáva Boris Vaňo zo Slovenskej akadémie vied.

 Švajčiarske dôchodky neprinesie ani druhý pilier a preto si na horšie časy treba sporiť aj individuálne.
"Nebude možné pri starnutí udržať súčasnú úroveň dôchodkov,“ hovorí Boris Vaňo z SAV. "Ak chceme mať vyšší dôchodok, jednoznačne treba len šetriť a to popri prvom a druhom pilieri, iná cesta nie je," hovorí Pavel Škriniar, analytik portálu Finančná hitparáda.

Ideálne je začať s tým aspoň dvadsať rokov pred dovŕšením dôchodkového veku. Za tento čas sa už dajú nasporiť zaujímavé peniaze.
"Neinvestujem na dôchodok na dlhopisovom fonde, ani na termínovaných účtoch, pretože ten výnos je veľmi nízky, ale viem využiť napríklad akciové podielové fondy,“ hovorí .Ladislav Smoroň, sprostredkovateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy