Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chaos okolo voľného pohybu psov má vyriešiť nový zákon
Zdielať na

Chaos okolo voľného pohybu psov má vyriešiť nový zákon

BRATISLAVA / Voľný pohyb psov v mestách a obciach by mal byť úplne zakázaný. Trojica poslancov Mostu-Híd predloží svoj návrh parlamentu na marcovej schôdzi. Paradaxom je, že mestá a obce, ktoré sa už vlastnými silami snažili vyriešiť situáciu s voľne pobehujúcimi psami, doteraz vlastne porušovali zákon.

Zákon, ktorý aktuálne platí hovorí, že mestá a obce môžu vymedziť iba miesta, kde je voľný pohyb psov zakázaný. To znamená, že všade tam, kde nie je zákazová tabuľa. V roku 2012, keď Slovenskom otriaslo niekoľko prípadov útokov psov na človeka, sa však najmä veľké mestá rozhodli zobrať situáciu do vlastných rúk a upravili všeobecne záväzné nariadenia úplne opačne - psom zakázali voľný pohyb všade, okrem miest, kde je voľný pohyb dovolený.

Tabule so zákazom tak nahradili iné tabule a majiteľov psov, ktorí zákaz nerešpektovali, pokutovala mestská polícia. Avšak v rozpore so zákonom. Zákon NR by sa mal zosúladiť so všeobecne záväznými nariadeniami a voľný pohyb psov v mestách a obciach zakázať úplne s výnimkou miest, kde to samospráva povolí. V zákone chýba jedna dôležitá vec, či mestá a obce budú mať povinnosť nejaké miesta na voľný pohyb psov vyhradiť a či ich bude dosť. "Pozrime sa za hranice do Viedne, kde je vyše 200 vyhradených oplotených výbehov pre psov. A stále to nie je dosť na to, aby bol celoplošne zakázaný voľný pohyb psov," povedal kynológ Juraj Ferko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy