Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenské zdravotníctvo čelí ďalšej hrozbe
Zdielať na

Slovenské zdravotníctvo čelí ďalšej hrozbe

BRATISLAVA / Slovenské zdravotníctvo čelí ďalšej hrozbe. Tvrdí to poslanec Miroslav Beblavý. Obávať sa vraj môžme možnej privatizácie štyroch najlukratívnejších nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ide o vymyslenú tému a zmeny, ktoré sa chystajú sú čisto účtovného charakteru a má ísť o ozdravný plán Všeobecnej Zdravotnej Poisťovne.

Ministerstvo zdravotníctva nechalo minulý týždeň oceniť 4 nemocnice a to: Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenský onkologický ústav u spoločnosti SK Active, ktorých časť akcií sa má stať majetkom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Všetky 4 nemocnice patria podľa Beblavého k platobne schopným a lukratívnym.

"Je to snaha ministerstva zdravotníctva riešiť krízu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá sa vzhľadom na bačovanie predchádzajúceho vedenia ocitla v situácii blízkej krachu,“ hovorí Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec.

"Ide o jedno z riešení, ktoré na to aby sme mohli v akom rozsahu, treba najskôr poznať hodnotu akcií," hovorí minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

"Je to ako keby ste nejakej domácnosti, ktorá hospodári nezodpovedne dali ešte ďalší majetok. Nech jej pomôžete. To sa proste nerobí," hovorí Dušan Zachar, analytik zdravotníctva Ineko.

Exekúcia a privatizácia?

Beblavý vidí riziko aj v tom, že ak akcie nemocníc prejdú pod VšZP hrozí riziko riziko ich exekúcií a následne privatizície.

"Po novom by stačilo aby VšZP mala voči niekomu dlhy, ktoré sú splatné a ktoré si daný človek firma môže nárokovať pomocou exekúcie a môže v tej chvíli exekútor exekuovať aj akcie týchto nemocníc," hovorí Miroslav Beblavý.

"Je to úplný nezmysel. Ak by sa takto udialo, nedošlo by ani k žiadnej zmene vlastníka. SR vlastní VšZP to znamená, že došlo by iba k zmene účtovania VšZP," hovorí minister Drucker.

"Je malá pravdepodobnosť, že by došlo k zmene vlastníka, ale je tu táto teoretická možnosť. Minulosť nás naučila, že často sa stávalo, že manažment VšZP ju viackrát priviedol napokraj bankrotu," dodáva Dušan Zachar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy