Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predstavenie o Natálke hrajú v školách, dvaja ľudia ho chcú zakázať
Zdielať na

Predstavenie o Natálke hrajú v školách, dvaja ľudia ho chcú zakázať

BRATISLAVA / Divadelná hra Natálka o malom rómskom dievčatku, ktoré takmer upálili na smrť mladí neonacisti zaťala do živého. Zákaz predstavenia žiadajú dvaja ľudia, ktorí hru vôbec nevideli. Vychádzajú z fotografie časti scény predstavenia, ktorá podľa nich, uráža kresťanov. Predstavenie spojené s následnou diskusiou so študentami pokračovalo na ďalšej strednej škole.

Podľa dvoch ľudí hra uráža kresťanov, a preto by hra mala byť zakázaná. "Je to vytrhnuté z kontextu, nikto nezhanobil Pannu Máriu, naopak, je to obraz veriacej matky, ktorá bola napadnutá nacistami a modlí sa za svoju dcéru. Alebo je to naopak zámer zastrašiť školy, študentov, aby túto inscenáciu, aby nemohla byť v školách," myslí si spoluautor diela Ľubomír Morbacher.

Kotlebovský kandidát na ochrancu verejných práv sa na predstavenie a následnú diskusiu so študentami nedostal. "Tento projekt je určený pre školy. Je nesprávne, aby sa v študnetskom prostredí objavili naši budúci konatelia v súdnom spore," povedala dramaturgička SND Miriam Kičiňová. "My sme pozvali všetkých do Modrého salónika SND, kde urobíme verejné predstavenie s tými istými aktérmi, vrátane diskusie," dodáva predseda BSK Pavol Frešo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy