Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ústav pamäti národa zverejnil zoznam bratislavských eštebákov
Zdielať na

Ústav pamäti národa zverejnil zoznam bratislavských eštebákov

BRATISLAVA / Ústav pamäti národa vo štvrtok zverejnil zoznam 1 055 príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorí pôsobili v Bratislave a regióne západného Slovenska v rokoch 1975 až 1989.

Tieto osoby sa v spomínanom období podieľali na potláčaní ľudských práv, občianskych a náboženských slobôd obyvateľstva. "Zastrašovali a vydierali obyvateľov k spolupráci," povedal predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Ústav pamäti národa je prvou inštitúciou v krajinách bývalého východného bloku, ktorá zverejnila kompletnú štruktúru a obsadenie útvarov tajnej služby komunistického režimu v rokoch 1966 až 1989. Spolu totiž podľa neho ústav zverejnil 4 135 mien príslušníkov ŠtB, ktorí v spomínanom období pôsobili na území celého Slovenska. "Dnes zverejníme veľké ryby, ktoré na území Bratislavy organizovali sieť tajných agentov, vedomých či nevedomých spolupracovníkov, aby z jedných robili udavačov a z tých druhých odstrašujúce príklady,“ dodal Ondrej Krajňák.

Podľa Vladimíra Palka zo sekcie dokumentácie ÚPN sa príslušníci ŠtB v spomínanom období podieľali na "boji s vonkajším a vnútorným nepriateľom, ochrane socialistickej ekonomiky, sledovaní a odpočúvaní záujmových osôb alebo emigračných, nacionalistických a iných protištátnych centier". Správa ŠtB Bratislava podliehala pod Krajskú správu Zboru národnej bezpečnosti.

Na čele správy ŠtB stáli v rokoch 1975- 1983 Michal Kasan, v rokoch 1983-1986 Štefan Homola a v rokoch 1986-1989 Ladislav Horák. "Zverejnené informácie môžu slúžiť najmä obyvateľom západného Slovenska, ktorí sa rozhodli spoznať pravdu o svojej minulosti," zdôraznil Krajňák.

Z tohto počtu je v databáze uvedených až 697 nových mien príslušníkov ŠtB oproti obdobiu pred rokom 1975. ÚPN sa stal prvou pamäťovou inštitúciou spomedzi krajín bývalého východného bloku, ktorá zrekonštruovala organizáciu a personálne obsadenie útvarov tajnej služby na svojom území v rokoch 1966-1989.

Celý zoznam nájdete TU.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy