Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obhliadajúci lekári si pri zosnulých neplnia povinnosti, tvrdí šéf asociácie pohrebníctiev
Zdielať na

Obhliadajúci lekári si pri zosnulých neplnia povinnosti, tvrdí šéf asociácie pohrebníctiev

BRATISLAVA / Niektorí obhliadajúci lekári si pri zosnulých neplnia svoje povinnosti. V Senici, Seredi, Šali, v Novom Meste nad Váhom i Bratislave. Podľa šéfa Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb tam patológ nechodí k mŕtvemu, ale mŕtvy k patológovi.

Do pohrebného auta patrí len zosnulý. Tým sa ale človek stáva až na základe papiera, ktorý vypíše obhliadajúci lekár na mieste úmrtia. V praxi to ale občas funguje inak.

"V Univerzitnej nemocnici v Bratislave je to naopak. Zosnulý chodí za patológom. Pohrebné vozidlo čaká na zosnulého, ktorý nemá vypísaný list o mŕtvom. Ošetrovatelia donesú zosnulého na patológiu, kde sa vypíše list o prehliadke mŕtveho," približuje predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Zákon ale hovorí jasne. "Pacientom sa dovtedy nemôže hýbať, kým nepríde doktor a nevypíše úmrtné dokumenty," dodáva Stríž.

Nemocnica tieto obvinenia odmieta. "Nerozumieme výhradám asociácie. Sme toho názoru, že sú neopodstatnené. Nemocnica po úmrtí pacienta urobí všetky potrebné medicínske, administratívne a organizačné úkony. Samozrejme, vypísanie listu o obhliadke mŕtveho je ich súčasťou. Postupujeme podľa zákona," informuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Nejde o ojedinelý prípad. Na postup lekárov sa sťažujú aj majitelia pohrebníctiev z iných miest. "Napríklad z okresu Senica, Nové Mesto nad Váhom a Sereď," vyratúva Stríž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy