Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík mal pri zdražovaní absolútnu moc
Zdielať na

Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík mal pri zdražovaní absolútnu moc

BRATISLAVA / Po škandále s vysokými cenami za energie, ktoré šokovali mnohých Slovákov, skončil po 10 rokoch na poste šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

Už v minulosti mu predovšetkým SaS vyčítala, že má zo zákona prakticky neobmedzené možnosti pri regulácii cien energií a jediný, kto ho kontroluje, je on sám. Hoci vláda sľúbila úpravu cien energií novými vyhláškami, kritika aj od bežných ľudí neutícha.

V médiách sa po prepuknutí kauzy objavili aj nahrávky, kvôli ktorým SaS podala aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.
Hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi radil spoločnostiam podnikajúcich v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií. Rovnako navádzal riaditeľov dodávateľov vodárenských spoločností k podvodnému konaniu a machináciám pri cenotvorbe. Holjenčík tvrdí, že vety v nahrávke sú vytrhnuté z kontextu. Vysvetliť, ako to myslel, ale odmietol.

Ministra preobsadiť nechcú

Opozícia ho kritizuje aj za to, že viacerým podnikom robila znalecké posudky práve firma, ktorú kedysi založil Jozef Holjlenčík, hoci dnes v nej oficiálne nefiguruje. Tibor Gašpar už v pondelok povedal, že niektoré informácie z kauzy preverí aj NAKA..

Vláda oznámila, že pokiaľ ide o plyn, už je vydané nové cenové rozhodnutie a v priebehu pár dní to bude platiť aj pre elektroenergetiku. Na vyhláške o cene vody pracujú a sledujú vraj aj vývoj v teplárenstve. Premiérovi stačí, že pre kauzu odišiel šéf URSO. Stoličku ministra hospodástva preobsadiť nechce.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy