Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V týchto mestách by mali fungovať ambulatné pohotovosti
Zdielať na

V týchto mestách by mali fungovať ambulatné pohotovosti

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva predstavilo nový model fungovania pohotovostí, takzvanú ambulantnú pohotovostnú službu. Pripravované zmeny v zdravotníctve sa nedotknú len pohotovostí, ale aj ordinačných hodín u lekára. Pribudnú k nim doplnkové ordinačné hodiny, na ktoré sa budete môcť objednať za poplatok cez elektronický systém.

Ak prídete na urgent s nádchou či kašľom, po novom si zaplatíte za vyšetrenie desať eur. Ak budete ale v ohrození života, prípadne s úrazom, nezaplatíte ani cent. Na ambulantných pohotovostiach si zaplatíte o cent viac, teda dve eurá. Ak budete ale hospitalizovaný, poplatok nebudete platiť žiadny. Tieto zmeny by sa mali dostať do platnosti v 2. polovici tohto roka.

Ministerstvo zdravotníctva SR

Ďalšou pripravovanou novinkou sú doplnkové ordinačné hodiny, ktoré sú naviac a mimo doterajších ordinačných hodín. Počas nich si pacient bude môcť akoby kúpiť dodatočný čas lekára v čase len po 14:00 hodine. Za takúto službu si lekár bude môcť vypýtať od pätnásť do tridsať eur. 

Doplnkové hodiny si lekári budú môcť zriadiť v prípade, ak ordinujú minimálne 30 až 35 hodín týždenne. Pacienti by sa na ne mali prihlasovať cez elektronický systém. Vyšetrenie im lekár bude môcť poskytnúť najskôr 12 hodín po objednaní a najneskôr do 15 dní. Doplnkové ordinačné hodiny budú môcť pacienti využiť od začiatku budúceho roka. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy