Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Iračan žijúci na Slovensku: Pre Trumpa nemôžem ísť za svojimi rodičmi
Zdielať na

Iračan žijúci na Slovensku: Pre Trumpa nemôžem ísť za svojimi rodičmi

SLOVENSKO/USA / Americké úrady začali uplatňovať rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa a pozastavili program príjmania utečencov. V praxi to znamená, že ani zo Slovenska sa do Spojených štátov nedostanú cudzinci, ktorí u nás žijú roky a v Amerike majú rodiny. Napríklad ľudia z Iraku. Trumpove zatvorenie dverí imigrantom pobúrilo aj globálne americké firmy. Niektoré práve ako prejav odporu plánujú zamestnať tisícky utečencov.

Donald Trump napĺňa svoje predvolebné sľuby a jeho posledné kontroverzné rozhodnutie naopak zapĺňa ulice pobúrenými Američanmi. Dočasný zákaz vstupu do USA občanom siedmich moslimských krajín, ktoré Trump chladnokrvne priklincoval na svoju čiernu listinu nežiadúcich, sa až príliš osobne dotýka Amera z Iraku.

Desať rokov žije na Slovensku, v USA má rodičov, o americké víza chcel požiadať už v marci. Víza nedostane. Irak je taktiež na čiernom zozname zakázaných.

Islamský štát

"Pochopil by som pána Trumpa, ak by kvôli terorizmu zakázal aj iné krajiny, ktoré súviseli napríklad aj s pádom Dvojičiek. Tie však na zozname nie sú", hovorí Ameer Mayyahi, podnikateľ a občan Iraku

Amer je z amerického prezidenta znechutený. Nerozumie prečo dočasné obmedzenie platí aj pre Irak, ktorý už roky bojuje nie len s teroristami Islamského štátu vo vlastnej krajine. Trumpa vníma ako politika, ktorý funkciu prezidenta chápe skôr ako filmovú postavu, ktorej sa zhostil dokonale.

"Trump je ako herec, ktorý chce získať pozornosť a popularitu," dodáva Amer a dúfa, že uzatvorenie hraníc USA pre občanov Iraku a ďalších 6 moslimských krajín nebude dlhodobé. Na rozhovor prišiel s kávou americkej nadnárodnej spoločnosti, ktorá na Trumpove rozhodnute zareagovala okamžite, no inak ako by si samotný prezident predstavoval. Šéf amerického kávového reťazca Starbucks, ktorý pôsobí od minulého roka aj na Slovensku, chce v nasledujúcich paitich rokoch zamestnať v spoločnosti desať tisíc utečencov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy